Wedstrijd van de Week: FC Twente en Sparta op rand van de afgrond

Reacties

In de rubriek Wedstrijd van de Week behandelt de redactie van Voetbal International elke Eredivisie-speelronde één duel op zeer uitgebreide wijze. Perspraatjes, audio-items, een video-item en een live video op Facebook.

Wedstrijd van de Week: FC Twente en Sparta op rand van de afgrond

Voor speelronde 24 is de keuze gevallen op FC Twente – Sparta Rotterdam en dat heeft natuurlijk alles te maken met de positie op de ranglijst die de ploegen bekleden. Sparta is hekkensluiter met veertien punten uit 23 wedstrijden, Twente staat slechts één positie hoger met zestien punten. Er staat zondag om 14.30 uur dan ook een ware degradatiekraker op het programma.

Sparta én Twente pasten dit seizoen een trainerswissel toe. Op Het Kasteel moest Alex Pastoor wijken voor Dick Advocaat, in Enschede nam Gertjan Verbeek het stokje over van René Hake. Veel schoten de clubs niet op met het aanstellen van een nieuwe coach. De degradatiezorgen zijn er niet door verdwenen. Sterker nog, Pastoor (0,65 punt per wedstrijd) presteerde beter dan Advocaat (0,6) en Hake (0,75) deed het beter dan Verbeek (0,54).

Zondag telt alleen de winst voor zowel Twente als Sparta. Aan een punt hebben beide ploegen eigenlijk niets. Beide teams lijken als eerste prioriteit het ontlopen van directe degradatie te hebben. Daarna kan pas worden gekeken of direct veilig spelen tot de mogelijkheden behoort.

Zondag moet Twente het nog doen zonder Mounir El Hamdaoui en Stefan Thesker, of Oussama Assaidi inzetbaar is moet zaterdag tijdens de laatste training blijken. Cristian Cuevas is terug na een schorsing. Verbeek twijfelt nog of de Chileen terugkeert in de basis, of dat Michaël Maria na zijn debuut tegen Ajax linksback blijft staan.

Sparta heeft afgezien van de al langer geblesseerde Roy Kortsmit en Janne Saksela een fitte selectie. Loris Brogno werd begin van de week vader, maar is er gewoon bij. De deze week gecontracteerde Michiel Kramer heeft waarschijnlijk nog niet genoeg wedstrijdritme in de benen om meteen te starten. 

Eerder dit seizoen won Sparta in eigen huis met 1-0 van Twente door een doelpunt van Craig Goodwin.

'Kramer zal hooguit als pinchhitter gebruikt worden tegen FC Twente'

Perspraatjes

Gertjan Verbeek: 'Tegen Ajax hebben we als ploeg ons behoorlijk gepresenteerd. Het begin was te open en naïef, maar na twintig minuten hebben we een heel behoorlijke partij op de mat gelegd. We geven minder weg en voetballen beter mee. Dat moet ook gaan resulteren in punten, in een klinkende overwinning. We hebben nog 11 wedstrijden en er zijn 33 punten te verdelen. Zondag kunnen we tegen een directe concurrent een belangrijke slag gaan. We moeten ervoor zorgen dat we de drie punten in Enschede houden.'

Dick Advocaat: 'Als het besef dat het moet gebeuren nu nog niet aanwezig is, zou dat niet goed zijn. Dat besef is er wel, dat zie ik aan de spelers, ik kan ze niks verwijten. Iedereen kent het belang van deze wedstrijd, alleen de buitenwacht maakt het groter dan het is. Na deze wedstrijd zijn er nog tien wedstrijden te spelen. Wij zullen in Enschede spelen om te winnen, niet om niet te verliezen. We weten wat we kunnen verwachten: de dolfanatieke aanhang in Enschede, Twente zit in hetzelfde schuitje als wij. Ze hebben ook goede spelers erbij gekregen en aardig gevoetbald, maar te weinig punten gehaald.'

Historische ontmoeting

Op 6 december 2008 stonden de zaken in Enschede er heel anders voor. Waar FC Twente nu knokt tegen degradatie, speelde het toen mee om de landstitel. Daar kwam Sparta Rotterdam op hardhandige wijze achter: 6-2. Blaise N'Kufo, van wie er tegenwoordig een standbeeld voor De Grolsch Veste is opgetrokken, was met twee treffers de grote man. Ook Kenneth Perez, Marko Arnautovic en Youssouf Hersi scoorden voor de Tukkers, die Donovan Slijngard bovendien een eigen doelpunt zagen maken.

Toch herbergde het Sparta van destijds ook nog een prima selectie. Spelers als Arne Slot, Ruud Knol, Erik Falkenburg, Kevin Strootman, Edouard Duplan en Harald Wapenaar stonden in de basis. Rydell Poepon en Slot maakten het pak op de broek dat Sparta kreeg in Enschede met hun doelpunten nog iets draaglijker, maar uitzicht op een positief resultaat was er geen moment voor de Rotterdammers.

Opstelling FC Twente: Boschker; Stam, Douglas, Wielaert, Braafheid; Brama, Perez (69. Hersi), Janssen; Arnautovic, N'Kufo (77. Huysegems), Elia (77. Denneboom).

Opstelling Sparta Rotterdam: Wapenaar (48. Varkevisser); Promes, Vermes, Knol, Slijngard; Falkenburg (66. Rose), Strootman (71. Moreno Freire), Slot; Duplan, Poepon, Godee.

Onderlinge verhoudingen

Sparta kan de geschiedenisboeken beter achter slot en grendel laten als het met een goed gevoel naar Enschede wil afreizen. FC Twente - Sparta werd 42 keer eerder gespeeld in de Eredivisie en liefst 27 keer stapte de thuisploeg met een overwinning van het veld. Acht keer slaagde Sparta er in de punten mee naar Rotterdam te nemen.

Vermoedelijke opstellingen

FC Twente: Drommel; Ter Avest, Bijen, R. Jensen, Lam, Cuevas; Maher, Vuckic, F. Jensen; Assaidi, Boere.

Sparta Rotterdam: Huth; Holst, Chabot, Fischer, Nelom; Sanusi, Dougall, Van Moorsel; Brogno, Friday, Dos Santos.


Laatste tien ontmoetingen

DatumUitslagDoelpuntenmakers
3-1-20163-1FC Twente: Ziyech (2x), Yeboah. Sparta Rotterdam: Brogno
27-3-20103-0FC Twente: Ruiz (3x)
6-12-20086-2FC Twente: Perez, N'Kufo 2x, Slijngard (e.d.), Arnautovic, Hersi. Sparta Rotterdam: Poepon, Slot
27-1-20081-2FC Twente: Denneboom. Sparta Rotterdam: Rose, Dissels
23-9-20062-0FC Twente: Van Bueren (e.d.), N'Kufo
30-11-20051-0FC Twente: Gerritsen
5-4-20022-0FC Twente: Cairo, Van de Paar
21-10-20003-1FC Twente: Van der Leegte, Booth. Sparta Rotterdam: El Khattabi
27-10-19993-2FC Twente: Vennegoor of Hesselink (2x), Peiremans. Sparta Rotterdam: El Khattabi, Mghizrat
30-8-19981-0FC Twente: Bosman

Stelling: FC Twente en Sparta hadden respectievelijk René Hake en Alex Pastoor langer het vertrouwen moeten geven.

Laat jouw reactie op de stelling achter in de comments.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.