Wales is veel meer dan alleen Bale

Reacties

Wales versloeg in Bordeaux in het duel der debutanten Slowakije met 2-1. VI-analyticus Süleyman Özturk geeft zijn visie.

Wales is veel meer dan alleen Bale

Groep B, eerste ronde
11 juni 2016
Nouveau Stade Bordeaux, Bordeaux

Bewegen. Met en zonder bal.  De cijfers doen anders vermoeden, maar Wales blijkt dus veel meer dan Gareth Bale alleen. Slowakije had nauwelijks grip op de steeds maar veranderende veldbezetting. Voorin doken Jonathan Williams, Gareth Bale en Aaron Ramsey telkens op verschillende plekken op. Ze doken weg uit de rug van de Slowaakse middenvelders, lieten zich dan weer terugzakken en wisselden ook met elkaar van positie.

Het Welshe voetbal leek soms op honkbal. Hit and run. Met als centraal rustpunt Joe Allen, een middenvelder van wie bekend is dat hij de bal negen van de tien keer naar een ploeggenoot passt. Zijn spel is weliswaar niet spectaculair, maar hij is onmisbaar bij de overgang van verdediging naar aanval. Zijn landgenoten noemen hem liefkozend de Welshe Pirlo, een benaming waar hij zelf hard om moet lachen. Het is belachelijk, zeker, maar ergens is de vergelijking logisch. Allen laat zijn ploeg ademen.

Na een omzetting bij de Slowaken raakte Wales heel even de grip kwijt, dat wel. Marek Hamsik zakte een linie terug waardoor het spel van zijn ploeg meer vorm kreeg. Het resulteerde ook direct in een doelpunt van invaller Ondrej Duda, maar op twee andere kansen na kwam doelman Danny Ward, normaal reserve bij Liverpool, nooit echt meer in de problemen.

Voorafgaand aan het toernooi vertelde Bale over eindwinst te dromen. Een ambitieus streven voor een land dat zich tot voor kort niet wist te plaatsen voor een EK. De eerste wedstrijd tegen Slowakije heeft echter aangetoond dat Bale met Wales kansrijk is om een ronde verder te komen.

Verdedigen, aanvallen, lopen. Bij Wales voelt niemand zich te groot, ook Bale niet. De 2-1 zege is een teamprestatie die historisch genoemd mag worden. Slowakije werd regelmatig afgetroefd, op snelheid, op duelkracht, maar vooral op teamgeest. Een vriendenploeg, noemde Bale dit Wales in aanloop naar het EK in Frankrijk. Een elftal waarin iedereen bereid is meters voor elkaar te maken. Dat bleek. Rugnummer 11, rugnummer 20, rugnummer 10, rugnummer 7. Het liep kris kras door elkaar, ogenschijnlijk chaotisch, maar iedereen wist precies wat hij deed.

Het belooft veel voor de volgende wedstrijd van Wales, komende donderdag tegen Engeland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.