Waarom Iniesta's afscheid confronterend is voor Barcelona

Reacties

Barcelona duelleert zaterdag met Sevilla om de eindzege in het Copa del Rey-toernooi. Voor Andrés Iniesta kan het weleens zijn laatste finale in dienst van de Catalanen worden. VI-redacteur Michel Abbink over waarom het nakende afscheid van de clubicoon confronterend kan zijn voor Barcelona.

Waarom Iniesta's afscheid confronterend is voor Barcelona

Barcelona plaatste zondag een wat mysterieuze tweet. Je zag Andrés Iniesta op een bal zitten, met daarbij de tekst Nº8. Werd hier gerefereerd aan een spoedig afscheid? Diverse Chinese clubs trekken aan Iniesta, die ondanks zijn contract voor het leven openlijk twijfelt of hij door moet gaan bij Barcelona. Binnenkort hakt de gelauwerde technicus de knoop door, maar volgens Catalaanse media is de kans levensgroot dat de 34-jarige Iniesta bezig is aan zijn laatste weken bij Barcelona en dus mogelijk zaterdag zijn laatste finale speelt in dienst van de Blaugranas.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na Carles Puyol en Xavi dreigt Barcelona zo opnieuw een gezichtsbepalend figuur te verliezen. Het is spek voor de bek voor diegenen die vinden dat de Catalanen lijden aan een identiteitscrisis en die dinsdag op hun wenken werden bediend. Tegen Celta de Vigo stuurde coach Ernesto Valverde geen enkele alumnus van La Masía naar de aftrap. Iniesta, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Jordi Alba, Lionel Messi en Sergi Roberto werden allemaal gespaard, al vielen de twee laatstgenoemde spelers nog wel in. Basisspeler Denis Suárez speelde weliswaar voor Barcelona B, maar genoot het grootste gedeelte van zijn opleiding bij Celta de Vigo en Manchester City en kan dus moeilijk een product van La Masía worden genoemd.

Een La Masía-loos Barcelona, daarvoor moeten we terug naar 6 april 2002. In een uitwedstrijd tegen Athletic de Bilbao koos trainer Carles Rexach destijds voor Roberto Bonano, Michael Reiziger, Abelardo, Philippe Christanval, Francesco Coco, Phillip Cocu, Fábio Rochemback, Luis Enrique, Javier Saviola, Rivaldo en Marc Overmars. Ruim een halfjaar later liet Rexachs opvolger Louis van Gaal ene Iniesta debuteren in de Champions League-wedstrijd tegen Club Brugge. Het begin van veel moois, culminerend in die wonderperiode 2008-2011, waarin Iniesta, Xavi, Messi en Busquets onder leiding van Pep Guardiola de tegenstanders scheel tikten.

Barcelona's supertrio in 2010.
Barcelona's supertrio in 2010.

Misschien legden ze de lat wel te hoog voor hun opvolgers uit eigen kring, want even aanpassen is er niet bij in een wereld waarin één wedstrijd een sluier over een verder perfect seizoen kan leggen, zoals Barcelona ondervond tegen AS Roma. Op Sergi Roberto na hebben de La Masía-leden het de laatste jaren moeilijk om door te breken.

'Bij Barcelona is de druk van het winnen van prijzen enorm. Daarom halen ze zoveel spelers van buitenaf. In de afgelopen jaren heeft Barcelona zelfs veel spelers voor het tweede gehaald. Dat is een van de redenen waarom de jonkies van La Masía weinig in actie komen', verklaarde de naar Borussia Dortmund uitgeweken Sergio Gómez onlangs in Spaanse media.

Gómez had het geduld niet meer, zoals ook Eric García en Jordi Mboula reeds de wijk hebben genomen. Extreem pijnlijk is het waarschijnlijke vertrek van de pas zestienjarige Adrià Bernabé naar Manchester City, uitgerekend de club van Guardiola, die gedurende zijn ambtstermijn tussen 2008 en 2012 liefst 22 beloften liet debuteren. Zo bestaat de kans dat Iniesta's opvolger in de Engelse in plaats van in de Spaanse top debuteert.

Het programma in La Liga. De bekerfinale tussen Barcelona en Sevilla begint zaterdag om 21.30 uur.
Het programma in La Liga. De bekerfinale tussen Barcelona en Sevilla begint zaterdag om 21.30 uur.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.