VVV kampioen: collectief met uitblinkende aanvallers

Het kampioenschap van VVV-Venlo kondigde zich al weken aan. De ploeg van trainer Jan van Dijk voert sinds eind september de ranglijst van de Jupiler League aan. De Venlonaren vormen een hecht collectief dat zeer aanvallend voetbal laat zien.

VVV kampioen: collectief met uitblinkende aanvallers

Een jaar geleden degradeerde VVV nog uit de Eredivisie en de Limburgse club sprak direct de ambitie uit op een niveau lager voor de titel te willen gaan. Met Van Dijk als nieuwe trainer begon de gedegradeerde club indrukwekkend met een 5-0 zege op Go Ahead Eagles. Het elftal moest daarna even een pas op de plaats maken, maar heroverde op de negende speeldag de koppositie en stond die niet meer af.

Spelers uit de Venlose selectie verklaren het succes door te wijzen op het hechte team dat is ontstaan onder leiding van Van Dijk. De van Roda JC teruggekeerde verdediger Frank van Kouwen en middenvelder Ken Leemans zijn in dat opzicht sleutelspelers. De rol van Leemans is opvallend. De Belg werd halverwege het vorige seizoen nog afgeschreven in Venlo, maar wordt in de huidige jaargang geroemd om het vuile werk dat hij opknapt.

Naast het sterke collectief blinkt VVV uit vanwege de aanvallende spelopvatting. De kampioen won 24 van zijn 36 wedstrijden en maakte daarmee het verschil ten opzichte van de enige overgebleven concurrent, RKC Waalwijk. RKC verloor weliswaar slechts twee keer tegen zeven verliespartijen voor VVV, maar de Waalwijkers lieten daarnaast liefst zeventien gelijke spelen noteren.

Van Dijk creëerde in Venlo een koninkrijk voor de aanvallend ingestelde spelers. VVV scoorde 81 keer en steekt met dat aantal RKC en SC Cambuur-Leeuwarden (respectievelijk 64 en 63 goals) ruim de loef af. Sandro Calabro maakte eerder in zijn loopbaan nooit meer dan veertien doelpunten per seizoen, maar schoot deze jaargang uit zijn slof door 23 goals voor zijn rekening te nemen. De vleugelaanvallers Samir El Gaaouiri (12 doelpunten en 13 assists) en Ruben Schaken (7 doelpunten en 9 assists) eisen ook een hoofdrol op in het succes. De absolute uitblinker is echter Keisuke Honda. Het was al een wonder dat de Japanse international ondanks de degradatie nog een jaar langer in Venlo bleef. De 22-jarige middenvelder onderscheidde zich in de Jupiler League door 16 keer te scoren en 13 doelpunten voor te bereiden. Met die cijfers wierp de Japanner zich op als de meest waardevolle speler van de selectie.

Na het kampioenschap en de promotie wil VVV het hernieuwde avontuur in de Eredivisie anders gaan aanpakken dan twee jaar geleden. Waar de club uit Venlo destijds mikte op het binnenhalen van jonge talenten, willen de Limburgers dit keer een aantal geroutineerde spelers aantrekken. Met vier directe versterkingen in de gelederen hoopt trainer Van Dijk de vieze nasmaak van eerder mislukte Eredivisie-avonturen met Roda JC en RBC Roosendaal weg te spoelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen