VS overrompelt Japan in WK-finale, heldenrol Lloyd

De vrouwen van de Verenigde Staten zijn zondagnacht voor de derde keer wereldkampioen geworden. Vier jaar na de verloren WK-finale tegen Japan, die door strafschoppen werd beslist, namen de Amerikanen revanche voor die nederlaag met een 5-2 overwinning. Aanvoerder Carli Lloyd was in Vancouver met drie treffers in het eerste kwartier (!) de grote held.

De VS zat na krap vijftien minuten al op een dikke laag rozen. Titelhouder Japan werd overrompeld zoals dat in finales zelden is vertoond. Lloyd had na vijf minuten al twee doelpunten achter haar naam staan door raak te schieten uit een corner en binnen te tikken na een rommelige situatie bij een vrije trap.

Tien minuten later was het feest compleet toen Lauren Holiday knap raak volleerde na slecht uitverdedigen van de Japanse Azusa Iwashimizu, maar de derde treffer van Lloyd overtrof alles. Vanaf de middenlijn verschalkte ze de Japanse keeper, die te ver hoor haar doel stond.

CAF-president Issa Hayatou was in Vancouver aanwezig om de wereldbeker uit te reiken. FIFA-voorzitter Sepp Blatter schitterde door afwezigheid.

Toen de Amerikaanse tornado enigszins was gaan liggen deed Japan, in de achtste finale nog met 2-1 te sterk voor Nederland, nog wel wat terug. De knappe treffer van Yuki Ogimi, die de bal in de 27ste minuut uit de draai in de verre hoek krulde, kwam echter te laat.

Weliswaar werd het zeven minuten na rust nog heel even spannend toen Julie Johnson in eigen doel kopte (4-2), maar kort daarna maakte Tobin Heath aan alle onzekerheid een einde door te profiteren van nieuwe chaos voor het doel van Japan na een Amerikaanse corner.

Dankzij haar leeuwendeel in de derde wereldtitel voor de VS, dat daarmee recordhouder is vóór tweevoudig kampioen Duitsland, kreeg Lloyd ook de Gouden Bal voor beste Speler van het Toernooi, zoals Hope Solo de Golden Glove werd toegekend als Keeper van het Toernooi.