Vroege Kroatische penalty is Oostenrijk te machtig

Kroatië versloeg Oostenrijk in Wenen. Een vroege strafschop hielp de Kroaten aan een voorsprong, waarna de Oostenrijkers wel hun best deden maar nooit echt gevaarlijk werden. En dus met 1-0 verloren.

Al na drie minuten wees de goed fluitende scheidsrechter Pieter Vink naar de penaltystip. René Aufhauser was zo dom geweest om Ivica Olic omver te lopen, waarna de Nederlandse arbiter terecht naar de stip wees. Luka Modric schoot beheerst de strafschop door het midden in het doel van keeper Jürgen Macho.

Kroatië was in de openingsfase oppermachtig. De bal verdween amper van de speelhelft van Oostenrijk, dat flink van slag leek na de vroege tegentreffer en de bal om de haverklap inleverde bij de fanatieke tegenstrever. Zonder echt grote kansen te creëren hing de Kroatische 2-0 in de lucht. Emanuel Pogatetz krijgt geel van Pieter Vink na het toekennen van de strafschop Maar de ploeg van bondscoach Slaven Bilic stelde na het eerste kwartier teleur. Het tempo ging bij de Kroaten omlaag, net als de dadendrang. De Oostenrijkers kregen vaker de bal en in de zestien van het gastland gebeurde haast niets meer, uitgezonderd een wilde uithaal van Mladen Petric vlak voor rust.

Aan de andere kant van het veld ploeterde Oostenrijk. Na een armetierig eerste half uur van de mannen van Josef Hickersberger, verschenen zij toch steeds vaker op de Kroatische helft. Na rust was er zelfs sprake van een duidelijk Oostenrijks overwicht.

Toch stelde het allemaal niet zo veel voor. Oostenrijk wilde wel en knokte hard, maar gevaarlijk werd het zelden. Doelman Stipe Pletikosa moest pas in het laatste kwartier opletten bij acties van de drie Oostenrijkse invallers Ivica Vastic, Roman Kienast en Ümit Korkmaz. Bij een kopbal van Vastic én een schot van Korkmaz moest Pletikosa gestrekt naar de hoek, terwijl hij in blessuretijd Kienast rakelings naast zag koppen.

Het zegt genoeg over het tegenvallende spel van Kroatië, dat een gelijkmaker van de povere Oostenrijkers gezien het spelbeeld verdiend zou zijn geweest.