Voormalig Willem II-spits Isak pakt spotlights bij benauwde zege Zweden

Reacties

Zweden heeft in de tweede groepswedstrijd op het EK met hangen en wurgen afgerekend met Slowakije. In een (zeker voor rust) bepaald niet vermakelijke wedstrijd kregen de Scandinaviërs wederom geen tegengoal, maar dit keer kwamen ze zelf wél tot scoren. Die treffer kwam niet van Alexander Isak, maar toch was hij de grote smaakmaker.

Voormalig Willem II-spits Isak pakt spotlights bij benauwde zege Zweden
© Pro Shots
Zweden
Zweden
1 - 0
Slowakije
Slowakije

Zweden was in het openingsduel figurant geweest in een Spaanse rondo, maar door het gebrek aan stootkracht bij de Zuid-Europeanen ontsnapten de Scandinaviërs met een 0-0 gelijkspel. Door dat resultaat begon Slowakije (dat zelf met 1-2 won van Polen) vrijdag in Sint-Petersburg als koploper van Groep E. Maar, zo waarschuwde bondscoach Stefan Tarkovic kort voor de wedstrijd nog: 'Op iedere vijf minuten roem volgen twintig minuten keihard werken. Zeker nu, want Zweden heeft meer kwaliteit dan Polen, denk ik.'

Daar bleek in de eerste helft maar weinig van, want Zweden speelde zeer pover. En dat terwijl bondscoach Janne Andersson met Isak (de ex-Willem II'er die tegen Spanje betrokken was bij twee zeer dreigende momenten) en Marcus Berg (die na het missen van een enorme kans tegen Spanje de nodige haatreacties kreeg) toch twee op papier aardige spitsen had opgesteld, met Emil Forsberg van RB Leipzig daar vlak achter. Overigens maakte ook Slowakije geen enkele indruk: een mislukt schot van Marek Hamsik was het hoogtepunt in een slaapverwekkende eerste helft.

Na 58 minuten kon dan toch de eerste kans worden genoteerd, zo leek het, maar nadat de Zweedse keeper Robin Olsen een kopbal van Juraj Kucka knap had gekeerd, ging de vlag omhoog voor buitenspel. Het bleek in ieder geval de opmaat naar een wat leukere fase in de wedstrijd, want nauwelijks een minuut later zordge Ludwig Augustinsson er met eveneens een kopbal voor dat de Slowaakse goalie Martin Dúbravka voor het eerst in actie moest komen.

Uitblinker Isak
Zweden leek bloed te ruiken en bracht Robin Quaison voor de wederom tegenvallende Berg, maar het was uitblinker Isak die daarna de grootste kans kreeg: hij kopte de bal net over. Ook twintig minuten voor tijd was hij dreigend, maar Dúbravka redde op het schot van de lange spits, die zichzelf met een werkelijk héérlijke actie in scoringspositie had gebracht. Een klein kwartier voor tijd was Isak (die ook nog net naast schoot) ook nadrukkelijk betrokken bij de uiteindelijk enige goal van de middag. Na zijn goede pass werd Quaison neergelegd door de iets te laat uit zijn doel gekomen Dúbravka en Forsberg benutte de toegekende penalty: 1-0.

Ook daarna liet Isak zich nadrukkelijk zien. Hij dribbelde wederom op schitterende wijze richting het Slowaakse doel, maar treuzelde vervolgens te lang en zag de kans vervliegen. Scoren deed hij dus niet, maar heel Europa weet nu wat ze bij Willem II (dat hem in de tweede helft van het seizoen 2018/19 huurde van Borussia Dortmund) en bij zijn huidige club Real Sociedad al wisten: Isak is een buitengewoon talentvolle speler. Door de 1-0 zege heeft Zweden nu volop zicht op een plek in de achtste finale, in dezelfde poule spelen Spanje en Polen zaterdag tegen elkaar.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Zweden
Olsen 6,5
Lustig 5,5
Lindelöf 6,5
Danielsson 7
Augustinsson 7
(88. Bengtsson) -
Larsson 6
Olsson 5
(64. Claesson) -
Ekdal 6
(88. Svensson) -
Forsberg 6
(90. Krafth) -
Berg 5,5
(64. Quaison) -
Isak 7
Janne Anderson 6
Slowakije
Dubravka 6
Pekarik 5,5
(65. Haraslin) -
Satka 6,5
Skriniar 7
Hubocan 5,5
(84. Hancko) -
Kucka 6,5
Hrosovsky 6
(84. Duris) -
Koscelnik 5,5
Hamsík 6,5
(77. Benes) -
Mak 5,5
(77. Weiss) -
Duda 6,5
Stefan Tarkovic 6
Scheidsrechter: Siebert (Duitsland) 6
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.