Voormalig Excelsior-speler zet toon voor bloedstollende slotdag

In Poule D van de Champions League is alles nog mogelijk. Tottenham Hotspur kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen Sporting Portugal, waar Marcus Edwards (ex-Excelsior) scoorde tegen zijn oude ploeg. Eintracht Frankfurt bewees zichzelf een prima dienst met een 2-1 thuiszege op Olympique Marseille.

Tottenham Hotspur
1 - 1
Sporting Lissabon

Na een schot van Harry Kane kreeg Paulinho voor de bezoekers de eerste serieuze kans, maar van dichtbij schoot hij nog over. Snel na die waarschuwing was het raak ook voor de Portugezen, waar Jeremiah St. Juste op de bank bleef. Marcus Edwards, nota bene oud-speler van Tottenham, werd niet voldoende afgestopt en kon na een rush besluiten met een schot dat uiterst knap in de hoek geplaatst was, centimeters buiten het grote bereik van doelman Hugo Lloris.

Tottenham ontsnapte aan 0-2 omdat Sebastián Coates weliswaar scoorde, maar daar ook z'n hand bij gebruikte. Toch ging de thuisploeg onder boegeroep naar de kleedkamer na een zwakke eerste helft. De peptalk van Antonio Conte had zijn werking niet gemist: de Londense ploeg kwam sterk uit de kleedkamer en had via Eric Dier een goede kans op de gelijkmaker. Doelman Antonio Adán bracht echter redding.

Tottenham bleef druk zetten, wetende dat er een penibele situatie zou wachten bij een nederlaag. Dier slaagde er ook uit een hoekschop niet in te kopiëren wat Edwards deed: scoren tegen z'n oude club, de kopstoot ging over. Tien minuten voor tijd lukte het toch nadat Sporting een gigantische kans op 0-2 had gemist. Rodrigo Bentancur kwam bij een hoekschop het hoogste en de Uruguayaan kopte binnen. Spurs ging voor de volle winst, Bentancur kwam een teenlengte tekort om zijn tweede te maken.

Heel diep in blessuretijd leek een late goal van Harry Kane daar nog verandering in te brengen, maar zijn doelpunt na een klaarleggende kopbal van Emerson Royal werd afgekeurd wegens buitenspel. In de nasleep kreeg Spurs-manager Conte nog een rode kaart van arbiter Danny Makkelie.

Eintracht Frankfurt
2 - 1
Olympique Marseille

De eerste serieuze poging in het Deutsche Bank Park was meteen raak ook. Na een knappe aanval rondde Daichi Kamada onberispelijk af. Na ruim een kwartier had Christopher Lenz een uitgelezen kans op 2-0: Jesper Lindstrøm was alert op een slechte terugspeelbal en zette Lenz vrij voor Marseille-doelman Pau Lopez, maar de sluitpost won het onderonsje.

De rekening volgde snel. De diep gelopen Matteo Guendouzi nam een afgemeten voorzet van de rechterkant in één keer op de slof, en de man met de weelderige haardos zorgde zodoende overtuigend voor de gelijkmaker. In een spectaculair eerste halfuur deelden de Duitsers de volgende klap uit. Randal Kolo Muani werd eerst vergeefs gezocht, maar omdat Sporting slecht uitverdedigde kreeg de spits de bal in tweede instantie wel. Van dichtbij klopte hij Lopez.

De ploeg van Oliver Glasner ging ook met zijn tweede voorsprong niet echt zorgvuldig om. Verdediger Hrvoje Smolčić kon met een uiterste krachtsinspanning de bal wegwerken die Alexis Sánchez namens de Fransen voor het intikken leek te hebben. Daarna werd het wat rustiger, pas na rust viel er weer wat te genieten. Opnieuw Sánchez kwam dichtbij een treffer: het lobje van de Chileen belandde bijna in het net.

Frankfurt hervond snel de controle in de wedstrijd en trok in het laatste half uur de zege professioneel over de streep. Zodoende hebben ook de Duitsers volgende week alles in eigen hand, iets dat voor alle ploegen in deze bloedstollende groep geldt. Frankfurt gaat naar Lissabon, terwijl Tottenham op bezoek moet bij Marseille.