Voormalig Bronzen Schoen-winnaar Janko gaat met voetbalpensioen

Reacties

Marc Janko heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen. Dat maakte de 36-jarige spits maandag bekend via Twitter. De Oostenrijker speelde tussen 2010 en 2012 voor FC Twente.

Voormalig Bronzen Schoen-winnaar Janko gaat met voetbalpensioen

Voor de Tukkers is hij nog altijd de recordaankoop. In 2010 telde de toenmalige landskampioen zeven miljoen euro neer om Janko los te weken bij Red Bull Salzburg. Zijn anderhalf jaar durende verblijf in Enschede mondde niet uit op een groot succes. Hoewel Janko in 45 Eredivisie-wedstrijden 24 keer scoorde, kon hij de torenhoge verwachtingen niet waarmaken in de Grolsch Veste.

Die hoge verwachtingen ontstonden nadat Janko in 2009 bijna de Europese Gouden Schoen won. De 39 goals in 34 wedstrijden bezorgden hem uiteindelijk de Bronzen Schoen, achter winnaar Diego Forlán en Samuel Eto'o.

Desondanks zullen de fans van FC Twente hem altijd blijven herinneren aan zijn beslissende goal in de bekerfinale van 2011 tegen Ajax. De 68-voudig international kopte FC Twente in de verlenging naar 3-2 én bekerwinst.

Na zijn tijd bij FC Twente zwierf Janko nog enkele jaren door Europa. Zo speelde hij nog voor FC Porto, Trabzonspor, FC Basel, Sparta Praag en laatst bij FC Lugano. Janko speelde in de tussen tijd ook nog één seizoen voor Sydney FC.

Ranglijst Europese Gouden Schoen 2009

Speler Club Goals Waarde Punten
1. Diego Forlán Atlético Madrid 32 x2 64
2. Samuel Eto'o Barcelona 30 x2 60
3. Marc Janko Red Bull Salzburg 39 x1,5 58,5
4. Grafite VfL Wolfsburg 28 x2 56
5. David Villa Valencia 28 x2 56

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.