Voorheen onacceptabel, nu realiteit: geen bier in WK-stadions

Reacties

Tijdens het WK in Qatar wordt geen bier verkocht in de stadions, zo meldt Reuters. Het persbureau schrijft dat de exacte plannen momenteel worden uitgewerkt. Naar verwachting kunnen supporters bij aankomst en bij het verlaten van een stadion wel bier kopen, maar niet in het stadion zelf.

Voorheen onacceptabel, nu realiteit: geen bier in WK-stadions
© Pro Shots

In het islamitische Qatar is de consumptie van alcohol in het openbaar verboden, maar voor het WK worden de regels wat versoepeld. Op bepaalde tijdstippen kunnen supporters bier kopen in de FIFA-fanzone in het Al Bidda Park in Doha. Nabij de Doha Golf Club, op enkele kilometers afstand van de belangrijkste fanzone, wordt alcohol ook verkrijgbaar. Tot slot wordt een gebouw ingericht voor feestjes waarop technomuziek wordt gedraaid en alcohol wordt verkocht.

Op de website van wereldvoetbalbond FIFA worden skyboxen in de WK-stadions opvallenderwijs aangeprezen met het vooruitzicht op 'bier, champagne, door de sommelier aangewezen wijnen en hoogwaardige dranken', maar tijdens een testevenement in december werd geen alcohol verkocht. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de VIPs ook tijdens het WK geen alcohol kopen in het stadion.

In Qatar is alcohol voor toeristen normaliter op weinig plekken verkrijgbaar. Slechts enkele hotels en clubs hebben een licentie om alcohol te verkopen aan toeristen, al kan de prijs van een pint oplopen tot circa achttien euro. Over de prijs van bier in de fanzones en rondom het stadion tijdens het WK is nog geen duidelijkheid. Rondom het WK voor clubteams in 2019 kostte een biertje nog circa zes euro.

Het Al Janoub Stadion in Doha, een van de acht WK-stadions.
© Pro Shots
Het Al Janoub Stadion in Doha, een van de acht WK-stadions.

Voetbalfans die later dit jaar afreizen naar Qatar mogen geen alcohol mee het land in nemen, ook niet als die belastingvrij op een vliegveld is gekocht. Ook mogen ze niet winkelen in de enige slijterij die Qatar kent, in een buitenwijk van Doha. Daar kunnen buitenlandse inwoners van Qatar, indien ze beschikken over een vergunning, alcohol kopen voor thuisconsumptie.

De verkoop van alcohol in voetbalstadions is vaker een heet hangijzer geweest rondom WK's. Zo paste Brazilië onder druk van de FIFA de wetgeving aan om verkoop in de stadions mogelijk te maken tijdens het toernooi van 2014. 'Alcohol is deel van het WK, dus dat komt er', zei toenmalig secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA, voordat de wetgeving werd aangepast. 'Sorry als ik wat arrogant klink, maar daar gaan we niet over onderhandelen. Het moet wettelijk mogelijk worden om bier te verkopen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.