Voor Feyenoord én AZ kwestie van aanhaken of afhaken

Voor Feyenoord én AZ kwestie van aanhaken of afhaken

data-height="112" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/d5678e58-d6d8-4153-a4b6-16b6360ae088_image1018228329773799589.jpg" /> Feyenoord en AZ staan in de Eredivisie voor de 35ste keer tegenover elkaar in Rotterdam. De balans van die gespeelde duels in De Kuip slaat uit in het voordeel van de thuisploeg. Acht keer kaapte AZ een zege weg, vier keer werd het gelijk en 23 keer stapte Feyenoord als winnaar van het veld. Het uitduel met Willem II heeft Ronald Koeman een nieuwe luxesituatie opgeleverd. Tony Vilhena verving de geschorste Lex Immers achter de spitsen en vulde die rol met succes in. Voor de positie van 10 lijkt Immers zeker nog over krediet te beschikken, maar het geeft de veelzijdigheid aan van de selectie van Rotterdammers.

Met Clasie, Vilhena, Immers en Vormer heeft Koeman de keuze uit vier middenvelders voor drie posities. Vilhena zal tegen AZ weer zijn vertrouwde positie innemen, waardoor Immers opnieuw kort achter topscorer Pelle komt te spelen.

Feyenoord zal er alles aangelegen zijn om de slag op het middenveld te winnen. Daarbij mist tegenstander AZ met Viktor Elm een stabiele kracht. De Zweed is geschorst, waardoor Willie Overtoom zijn debuut als basisspeler voor de Alkmaarders in de Eredivisie zal maken.

De van Heracles overgekomen Kameroener moet het middenveld van power voorzien en samen met Markus Henriksen en spelmaker Adam Maher de strijd aangaan. Gertjan Verbeek streeft te allen tijde een verzorgd positiespel na, met een dominante rol voor het middenveld. Het drietal moet voor de aanvoer zorgen richting de drie spitsen en ook in De Kuip lef tonen en durven te voetballen. Een paar dagen geleden vormden ze nog samen het hart van het middenveld tegen Italië: Jordy Clasie en Adam Maher. De motor van Feyenoord en de fijnbesnaarde balvirtuoos van AZ lieten zich op een positieve manier gelden in het oefenduel van Oranje met Italië.

Vandaag zijn ze niet elkaars ploeggenoten, maar directe concurrenten. Hoewel PSV nadrukkelijk de belangstelling voor Maher kenbaar maakte, kwam het in januari niet tot een transfer. Tot grote opluchting van de fans van AZ. Het wisselvallige seizoen kan met een treffende inhaalrace nog gered worden en daarbij speelt Maher een cruciale rol. De middenvelder zorgt met zijn creativiteit voor de aanvalsdrang van de Alkmaarders.

Aan Clasie vanmiddag de taak om die drang te temperen. Als controleur maakt de middenvelder van Feyenoord nog altijd een sterke groei door. Ondanks zijn jeugdige leeftijd, speelt hij een bepalende rol in de ploeg van Ronald Koeman, zowel in balbezit als bij balverlies. De clash tussen twee toptalenten zal ongetwijfeld een boeiend schouwspel opleveren. In de voorbereiding op de tweede competitiehelft werd er in het kamp van Feyenoord al openlijk over een titelstrijd gerept. De opening met wedstrijden tegen Ajax, FC Twente en PSV moest duidelijk maken hoever de ploeg zou zijn. Na nederlagen in Amsterdam en Eindhoven en een gelijkspel tegen FC Twente, lijkt een directe gooi naar de titel een brug te ver. De verschillen zijn nog altijd klein, maar mocht Feyenoord willen aanhaken, dan moeten de duels met de ploegen lager op de ranglijst, worden gewonnen.

AZ is zo'n ploeg. Hoewel de selectie van AZ met Nick Viergever, Adam Maher en Jozy Altidore over enkele sterkhouders beschikt, hebben de Alkmaarders al het hele seizoen moeite om los te komen van het rechterrijtje. Na een sterke start, met zeges op Vitesse en VVV-Venlo, liep AZ vorige week in eigen huis tegen FC Groningen tegen een onnodige nederlaag aan. De verschillen in de middenmoot zijn zeer gering, waardoor AZ ook nog naar onderen moet kijken. Wil het aanhaken bij de subtop, dan is een positief resultaat in De Kuip gewenst. Voor zowel Feyenoord als AZ betekent het vanmiddag op een eigen manier aanhaken of afhaken…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen