Volop boosheid over aanval op spelersbus Olympique Lyon

Reacties

De afgelasting van de choc olympique tussen Olympique Marseille en Olympique Lyon na een aanval op de spelersbus van Lyon houdt de gemoederen in Frankrijk vanzelfsprekend bezig. Ook vanuit de FIFA kwam er inmiddels een reactie op het gooien van stenen door Marseille-'fans', waarbij Lyon-coach Fabio Grosso gewond is geraakt. Eigenlijk is iedereen boos.

Volop boosheid over aanval op spelersbus Olympique Lyon
© Pro Shots

We beginnen in Frankrijk, bij Marseille-preses Pablo Longoria, die woest is. Tegenover Prime Video Sport, dat namens Amazon de Ligue 1 in de Franse huiskamers brengt, sprak Longoria ferme taal. 'Dit is onacceptabel. We moeten voorkomen wat er met Grosso is gebeurd, dat is volledig onacceptabel. Dit past niet in het voetbal, dit zijn roekeloze idioten die een feest verpesten voor 65.000 mensen. Ik ben boos', voegde Longoria nog toe.

Dat feest had wat Lyon-eigenaar John Textor toch nog door kunnen gaan, vertelde hij op hetzelfde kanaal. 'Wij hebben niet om de afgelasting gevraagd. Onze ploeg heeft het besproken en wilde spelen, daar waren ze klaar voor. De beslissing is buiten ons om genomen, wij hadden willen spelen. We zijn boos', aldus de Amerikaan. Daarbij moet wel aangetekend dat de ernst van de situatie bij de spelers nog niet bekend was. Toen de selectie vernam wat er allemaal gebeurd was, wilden ze uiteindelijk toch niet het veld op.

Deze kwestie overstijgt voetbal. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Darmanin, komt aan het woord – en ook hij is boos, vertelt hij RMC Sport. 'Dit is onacceptabel. In L'Équipe kopten ze met 'klootzakken', en een beter woord is er niet. We hebben vijf gewonde agenten en negen verrichte arrestaties, en daar komen er met de videobeelden ongetwijfeld nog meer bij. De clubs moeten hun supporters in toom houden en ik hoop dat deze daders zo lang mogelijk in de gevangenis belanden.'

© L'Équipe

Darmanins collega, sportminister Amélie Oudéa-Castéra, prees de beslissing om niet te voetballen. 'Dit is vreselijk, weerzinwekkend. Deze daden van haat, stupiditeit, het druist in tegen de waarden van voetbal en sport. Ongelofelijk. We moeten de daders snel oppakken en streng bestraffen. Niet voetballen was de juiste beslissing', aldus Oudéa-Castéa, ook tegenover RMC Sport.

Ook Gianni Infantino, president van de FIFA, heeft zijn afkeur in woorden uitgedrukt. 'Dit soort zaken hebben geen plaats in onze sport en ook niet in onze maatschappij. Ik doe een beroep op de bevoegde instanties om gepaste maatregelen te nemen. Zonder uitzondering moet iedereen zich veilig voelen om van onze sport te genieten', aldus de Zwitser op Instagram.

© Instagram Gianni Infantino

De LFP, de organisatie die de Ligue 1 organiseert, heeft nu een behoorlijke taak: de wedstrijd moet ergens gepland worden, maar Marseille speelt Europees voetbal. De eerste midweek van december lijkt op dit moment de meest voor de hand liggende optie om het treffen in te halen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Olympique Lyon
Meer over Olympique Lyon
Meer Olympique Marseille
Meer over Olympique Marseille
Meer Ligue 1
Meer over Ligue 1
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.