'Voetbalgekke pubers krijgen o-benen'

Geen sport lijkt zoveel beoefenaars met kromme benen te kennen als het voetbal. Op basis van die simpele constatering begon de afdeling Kniechirurgie van het Universitaire Ziekenhuis in Pellenberg samen met de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent een onderzoek naar het verband tussen o-benen en voetbal.

'Voetbalgekke pubers krijgen o-benen'

Het onderzoek leverde een opvallende uitkomst op. 'Bijna de helft van de jongens die tussen hun dertiende en zeventiende intensief voetballen - dat wil zeggen zes uur of meer per week - krijgt daardoor o-benen. In de kliniek hadden we gemerkt dat mensen met erge o-benen bijna altijd een zwaar voetbalverleden hebben. Met dit onderzoek wilden we die subjectieve bevinding toetsen', legde kniechirurg Johan Bellemans uit.

550 Belgische jeugdvoetballers - alleen jongens - deden mee aan het onderzoek. Het aantal groeistoornissen werd vergeleken met een niet-voetballende groep. De groeispurt waarmee de voetballende pubers te maken hebben, vergroot de kans op o-benen. Door het vele trappen van de bal met binnenkantvoet worden de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen sterker en korter. Verkorting van die spieren doet tijdens de groei de knie zijdelings naar buiten buigen, met o-benen als gevolg, zo concluderen de onderzoekers.

Om de groeistoornissen met veelvuldig bijkomende knieproblemen te vermijden, pleit Bellemans voor meer gevarieerde trainingen. Zo moeten de risico-jongeren de spieren aan de binnenkant van hun benen meer en beter oprekken en moeten ze extra kracht ontwikkelen aan de buitenkant om de benen recht te houden.



Meer opzienbarende en vreemde berichten vind je in de rubriek In de Kantlijn


Bekijk hier al onze video's