Vizier Ajax gaat op Europa League-loting: wat is er al duidelijk?

Reacties

Nu duidelijk is dat Ajax na de winterstop verder gaat in de Europa League, gaat het vizier ook voorzichtig op de loting voor de zestiende finale van dat toernooi waarin ook AZ in de koker zal verdwijnen. Veel is nog onduidelijk.

Vizier Ajax gaat op Europa League-loting: wat is er al duidelijk?
© Pro Shots

Eén ding is al wel zeker. Ajax zal maandag om 13.00 uur als beste nummer drie van de Champions League-groepsfase in Pot 1 verdwijnen als de UEFA bepaalt hoe de eerste knock-outronde van de Europa League eruit gaat zien. Het betekent dat de Amsterdammers een nummer twee uit de poulefase van de Europa League treffen of een van de vier slechtste nummers drie uit de Champions League. Het is niet mogelijk een Nederlandse club te treffen.

Tegen wie Ajax mogelijk kan loten is nog weinig over te zeggen. Voorafgaand aan de laatste speeldag van de Europa League is APOEL Nicosia, ook al tegenstander in de play-offs van de Champions League, de enige nummer twee die vast staat. Bij de overige elf poules moet die beslissing komende donderdag nog vallen.

Het is woensdagavond wel al bekend geworden wie de zwakste nummers drie uit de Champions League zijn, namelijk: Bayer Leverkusen, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus en Club Brugge. Voor Ajax zou het dus tot een weerzien met Peter Bosz kunnen komen.

In de Europa League moet zoals gezegd ook nog heel veel duidelijk worden. Alleen Celtic, Espanyol en Sevilla zijn daar na vijf speelronden al zeker van groepswinst en zullen net als Ajax dus in Pot 1 terechtkomen. Van de andere clubs die al geplaatst zijn - AZ, FC Basel, Sporting Braga, AA Gent, LASK Linz, Manchester United, Sporting Portugal, VfL Wolfsburg en Wolverhampton Wanderers - is nog niet zeker of ze eerste of tweede worden.

Potindeling Champions League-loting

Pot 1: Barcelona, Bayern München, Juventus, Liverpool, Manchester City, Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Valencia.

Pot 2: Atalanta Bergamo, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Chelsea, Napoli, Olympique Lyon, Real Madrid, Tottenham Hotspur.

De heenduels in de achtste finale van de Champions League worden afgewerkt op 18, 19, 25 en 26 februari, de returns zijn op 10, 11, 17 en 18 maart.

Voorlopige potindeling Europa League-loting

Pot 1: Ajax, Benfica, Celtic, Espanyol, Internazionale, Red Bull Salzburg, Sevilla.

Pot 2: APOEL Nicosia, Bayer Leverkusen, Club Brugge, Olympiakos Piraeus, Shakhtar Donetsk.

De zestiende finales van de Europa League worden afgewerkt op donderdag 20 en 27 februari. De clubs uit Pot 1 spelen de return in eigen huis.

Ajax kan wedijveren met Europese top: 'Winst Europa League is mogelijk'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.