Vitolo, terug bij Sevilla als vijand nummer één

Reacties

Terwijl de voetbalwereld in de zomerstop met name in de ban was van het vertrek van Neymar, had Sevilla zijn eigen transfersaga. Vitolo vertrok als een dief in de nacht uit Estadio Ramón Sánchez Pizjuán en keert er vanavond als een van de meest vervloekte spelers van Spanje terug. Binnenkort staan de partijen in de rechtbank tegenover elkaar, maar eerst wacht Sevilla-Las Palmas.

Vitolo, terug bij Sevilla als vijand nummer één

Gran Canaria is het tussenstation voor Vitolo, die op 1 januari zijn gewenste transfer naar Atlético Madrid maakt. Het eiland is ook de plek waar de Spaanse international zich in de kijker speelde van Monchi. De voormalige technisch directeur van Sevilla durfde de gok met Vitolo aan toen hij nog in de tweede divisie speelde. Na vijftien goals gemaakt te hebben in de Segunda División in het seizoen 2012/13 vertrok Vitolo voor ruim drie miljoen euro naar Sevilla.

Spotgoedkoop als je bekijkt wat Vitolo Los Rojiblancos gebracht heeft. De hoogtepunten waren de Europa League-finales in Turijn, Warschau en Basel. Drie keer stond de linksbuiten in de basis en drie keer was Sevilla het sterkst. De man uit Las Palmas werd intussen Spaans international en groeide uit tot een van de bepalende spelers in het handelshuis van Sevilla, waar het iedere zomer een komen en gaan van spelers is.

Transfers Sevilla 
Gekomen 
Luis MurielSampdoria
Simon KjærFenerbahçe
NolitoManchester City
Éver BanegaInternazionale
Sébastien CorchiaLille
Johannes Geis*Schalke 04
Lionel Carole*Galatasaray
Jesús NavasManchester City
Guido PizarroTigres
  
Vertrokken 
Vicente IborraLeicester City
VitoloAtlético Madrid
Yevhen KonoplyankaSchalke 04
Adil RamiOlympique Marseille
MarianoGalatasaray
Sebastián CristóforoFiorentina
Benoît TremoulinasTransfervrij
Matías Kranevitter*Atlético Madrid
Stevan Jovetic*Internazionale
Samir Nasri*Manchester City
Luciano Vietto*Atlético Madrid

*Was/is gehuurd

In de afgelopen transferperiode was dat niet anders. Jorge Sampaoli kreeg met de baan als bondscoach wat hij wilde na het geflirt met de Argentijnse bond en behalve de trainer raakte de nummer vier van Spanje huurlingen Luciano Vietto, Stevan Jovetic, Matías Kranevitter en Samir Nasri kwijt. Het verwelkomen en uitzwaaien van zelfs sterspelers is routine geworden voor de Sevilla-aanhang. In de seizoenen waarin de Europa League werd gewonnen werd ook volop doorgeselecteerd, maar geen vertrek zorgde voor zoveel woede als dat van Vitolo. Met name bij president José Castro.

De preses kondigde in de periode van het transfergeweld vol trots aan dat Vitolo bleef behouden voor de club nadat de vader en zaakwaarnemer van de speler hun krabbels hadden gezet onder het contract tot medio 2022. De vaste afkoopsom was opgedreven tot vijftig miljoen euro. Castro had te vroeg gejuicht. Vitolo kwam niet opdagen op het tekenmoment, nam het vliegtuig naar Madrid en plukte daar de vruchten van het feit dat hij Atlético onder druk had gezet met het contractnieuws. Atlético legde de ontsnappingsclausule van 37,5 miljoen euro (het bedrag in het oude contract) op tafel en verhuurde de aanwinst vanwege de transferstraf direct voor een halfjaar aan Las Palmas. Of dat alles volgens de regels verlopen is, blijkt binnenkort in de rechtbank.

Sevilla-supporters zijn ongetwijfeld sneller dan de rechter met hun oordeel. Castro wilde in aanloop naar Las Palmas-thuis geen olie op het vuur gooien. 'Het maakt me echt niet uit of hij meekomt of niet', aldus de president, die de persona non grata woensdagavond weer treft. Vitolo is ondanks de onrust opgenomen in de wedstrijdselectie voor het treffen met zijn oude club en er is bevestigd dat hij ook daadwerkelijk gaat spelen.

Sergio Ramos
Hoe vijandig de fanatieke aanhang in Ramón Sánchez Pizjuán kan zijn, weet Sergio Ramos als geen ander. Hem wordt het nog steeds allerminst in dank afgenomen dat hij de club van zijn jeugd op zijn negentiende al verliet. Zeker omdat de geboren Andalusiër kort voor zijn vertrek naar Real Madrid uitsprak Sevilla trouw te willen blijven. Verraad, althans zo ziet een gedeelte van de Sevilla-aanhang het twaalf jaar na dato nog steeds. Het leidde in januari nog tot een Sevilla-Real waar de vonken vanaf spatten.

Het onthaal in zijn Las Palmas was hartelijk en het vooruitzicht voor Atlético te spelen is jaloersmakend, maar woensdagavond ervaart Vitolo de keerzijde van zijn vertrek pas écht. Spelen in Ramón Sánchez Pizjuán is voor de rest van zijn carrière de zwaarste uitwedstrijd van het seizoen.

Bekijk hier de uitslagen, het programma en de stand in La Liga.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.