Vitesse zonder Bony onmachtig tegen sterk Feyenoord

Feyenoord heeft Vitesse in een onderling duel in De Kuip teruggewezen naar de vierde plaats. De Arnhemmers hadden met een overwinning in Rotterdam het initiatief in de strijd om het tweede Champions League-ticket kunnen behouden, maar waren daar zonder Marco van Ginkel en Wilfried Bony geen moment toe in staat: 2-0.

Vitesse beperkte zich bij afwezigheid van Eredivisietopscorer Bony en Oranje-international Van Ginkel in de eerste helft hoofdzakelijk tot verdedigen. De ploeg van trainer Fred Rutten stond vaak volledig op eigen helft. Toch creëerde Feyenoord met John Goossens als vervanger van de geblesseerde Jean-Paul Boëtius maar weinig echt grote kansen.

Daardoor had Vitesse halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong kunnen komen, toen de naar binnen dribbelende Gaël Kakuta collega-vleugelspits Renato Ibarra een uitstekende schietkans bood. De Ecuadoriaan was ontsnapt aan de aandacht van Bruno Martins Indi, die tot zijn opluchting zag dat Erwin Mulder uitstekend redding bracht met een voet.

Dat het de enige keer was dat Mulder voor rust in actie hoefde te komen, was typerend voor de defensieve stellingname van de Arnhemmers. Daardoor kon Feyenoord keer op keer de aanval zoeken via Graziano Pellè, die in zijn rol als aanspeelpunt ploeggenoten als de in de basis teruggekeerde Lex Immers regelmatig in stelling probeerde te brengen. Waar de afwerking van de Hagenaar telkens precisie miste, was Pellè in de openingsfase zelf wel dicht bij de openingstreffer na onnodig balverlies van Jan-Arie van der Heijden. Vitesse-doelman Piet Velthuizen tikte het schot van de Italiaan echter uit de hoek, waarna Immers de rebound niet tussen de palen kreeg.

Nadat ook Goossens oog in oog met Velthuizen niet tot scoren was gekomen, kreeg Feyenoord de 1-0 uiteindelijk cadeau van scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij gaf een penalty omdat Tomas Kalas hands zou hebben gemaakt in een poging Pellè van scoren af te houden. De Tsjechische rechtsback raakte de bal echter met het hoofd (foto boven). Desondanks mocht Pellè vanaf elf meter aanleggen en scoren (foto onder). Feyenoord kreeg ook in de tweede helft alle gelegenheid om Vitesse onder druk te zetten. Juist toen Vitesse een keer de aanval had gezocht vergrootte Feyenoord de voorsprong. Een op het oog lukraak naar voren geschoten bal van Clasie belandde op de borst van Pelle, die Schaken knap wegstuurde. Het schot van de vleugelspits werd nog gekraakt, maar de manier waarop Immers de trekker overhaalde liet geen enkele ruimte voor verweer.

Zijn eerste doelpunt van 2013 deed duidelijk wat met het zelfvertrouwen van de 26-jarige middenvelder, die na zijn vreugde-uitbarsting zelfs met hakballetjes begon te strooien. Met een van die twee hoogstandjes bracht hij Daryl Janmaat in stelling. De rechtervleugelverdediger kon echter niet afwerken op het doel van Velthuizen.

Hoewel Feyenoord met invaller Ruud Vormer voor de met kramp uitgevallen Jordy Clasie nauwelijks meer aanzette voor een derde treffer, kwam Vitesse geen enkel moment nog in de buurt van het doelpunt dat van de voortijdig besliste topper in De Kuip weer een wedstrijd had kunnen maken. Dat Rutten Jonathan Reis, de vervanger van Bony, na een onzichtbaar optreden al na een uur naar de kant haalde was typerend voor de onmacht die Vitesse zonder zijn twee sterkhouders uitstraalde.

Zodoende verlengde Feyenoord de ongeslagen thuisreeks in competitieverband tot 26 wedstrijden en komt het in puntenaantal gelijk met PSV, dat door een veel beter doelsaldo wel tweede staat op vier punten achterstand van koploper Ajax. Vitesse moet een pas op de plaats maken en staat vierde met twee punten minder dan de clubs uit Eindhoven en Rotterdam.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.