Vitesse verliest in debutantenbal van Oostenrijkse laagvlieger

Twee Eredivisie-clubs kwamen vrijdag voor het eerst in actie tijdens de voorbereiding. Promovendus FC Emmen begon het voorseizoen met een overwinning, Vitesse ging onderuit in Oostenrijk.

SVV'04 - FC Emmen 0-11
FC Emmen begon de voorbereiding met een oefenwedstrijd tegen de amateurs van SVV'04 uit Schoonebeek. Aanwinsten Luciano Slagveer en Wouter Marinus maakten hun eerste officieuze speelminuten in het shirt van FC Emmen, dat in de eerste helft de amateurs nog spaarde. Bij rust stond het 0-3 door doelpunten van Hilal Ben Moussa, Marinus en een eigen goal van SVV. In de tweede helft liep FC Emmen nog uit naar dubbele cijfers.

FC Utrecht - Ross County 2-0
Op het veld van amateurvereniging DHSC uit Utrecht traden FC Utrecht en Ross County aan tegen elkaar. De Schotten degradeerden afgelopen seizoen van het hoogste niveau door als hekkensluiter te eindigen met 29 punten uit 38 wedstrijden.

Het duurde lang voordat de Eredivisionist de score wist te openen. Het was Mark van der Maarel die voor de 1-0 zorgde, door raak te koppen na een corner van Urby Emanuelson. Nadat trainer Jean-Paul de Jong zijn elftal volledig omgooide na een uur, kregen de Schotten nog een prima kans op de 1-1. Keith Watson kopte echter op de lat. Het slotakkoord was voor Sander van de Streek, die in de vorige oefenwedstrijd ook al twee keer scoorde.

Opstelling FC Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, Van der Maarel; Klaiber, Kali, Gustafson, Emanuelson; Kerk, Dessers.

Opstelling FC Utrecht na een uur: Jensen; Guwara, Zwartjens, Hoogenhout, Boussaid; Strieder, Velanas, van de Streek, Van Overeem; Joosten, Görtler.

Wolfsberger AC - Vitesse 2-1
Vitesse speelt 26 juli al het eerste officiële duel in de tweede voorronde van de Europa League en daarom gingen de Arnhemmers vroeg op trainingskamp. De club streek neer in Oostenrijk, waar Wolfsberger de eerste sparringpartner was.

Vooral in de tweede helft was het een debutantenfestijn, met onder anderen Rasmus Thelander, Khalid Karami, Matus Bero en Oussama Darfalou binnen de lijnen. De laatste twee zorgden voor de eerste Vitesse-treffer tijdens de voorbereiding. Een schot van Bero werd gekeerd, waarna Darfalou de rebound benutte. Toen stond Vitesse echter al op achterstand, Wolfsberger was via Bernd Gschweidl en Marc-André Schmerböck op een 2-0 voorsprong gekomen.

Vitesse speelt maandag de volgende oefenwedstrijd, Shakhtar Donetsk is dan de tegenstander.

Opstelling Vitesse eerste helft: Pasveer; Karavaev, Thelander, Van der Werff, Büttner; Serero, Foor, Bruns; Beerens, Matavz, Linssen.

Opstelling Vitesse tweede helft: Houwen; Karami, Thelander, Clarke-Salter, Clark; Bero, Vroegh, Van Bergen; Buitink, Darfalou, Berden.