Vitesse strijdend ten onder tegen tiental Stade Rennes

Vitesse mocht donderdag dankzij een wonderschoon doelpunt van Maximilian Wittek even hopen op een stunt tegen Stade Rennes. De bezoekers stelden na rust orde op zaken en hielden ondanks een rode kaart voor Loïc Badé stand in stadion GelreDome.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
Rennes
Rennes

Met Stade Rennes trof Vitesse een geduchte tegenstander. De Franse subtopper geldt samen met Tottenham Hotspur als de grote favoriet om door te stoten naar de volgende ronde van de Conference League. De Arnhemmers wonnen de openingswedstrijd in de groepsfase bij NK Mura en voelden zich gesterkt door de wetenschap dat de ploeg dit seizoen nog geen Europees duel verloor.

Vitesse beet in de openingsfase brutaal van zich af en was via Loïs Openda dicht bij de openingstreffer. Ook Stade Rennes liet zich gelden, maar Serhou Guirassy mikte de bal nét naast het doel van Markus Schubert. Na precies een half uur spelen was het de ploeg van Thomas Letsch die toesloeg en dat gebeurde op schitterende wijze. Wittek nam een afvallende bal ineens op de pantoffel en liet doelman Alfred Gomis met een kiezelhard schot volstrekt kansloos (1-0).

Franse dubbelslag en rood
Vitesse hield in het vervolg van de eerste helft knap stand en mocht langzaamaan gaan hopen op een stunt. De bezoekers stelden snel na de pauze echter orde op zaken. Vitesse-doelman Schubert haakte Loum Tchaouna, waarna arbiter Kevin Clancy niet anders kon dan de bal op de stip leggen. Guirassy maakte dankbaar gebruik van het buitenkansje en zette Stade Rennes een kleine tien minuten na rust weer naast Vitesse.

De stormloop van Rennes hield na de gelijkmaker aan en resulteerde twintig minuten voor tijd in een Franse voorsprong. Voormalig Ajax-target Kamaldeen Sulemana, die in de rust was ingevallen voor Benjamin Bourigeaud, klopte Schubert met een laag schot in de verre hoek (1-2). Daarmee leken de bezoekers de voorsprong zonder al te veel problemen over de streep te trekken, maar Loïc Badé pakte vlak na de treffer van Sulemana zijn tweede gele en dus rode kaart.

Slotoffensief
Dat was voor Vitesse het signaal om een slotoffensief in te zetten. Loïs Openda was ontzettend dicht bij de 2-2, maar de aanvaller vergat de bal bij de tweede paal vanuit kansrijke positie binnen te glijden en het tiental van Rennes pijn te doen. In de blessuretijd toog zelfs doelman Schubert mee naar voren, maar het mocht niet baten voor Vitesse.

Tottenham Hotspur
5 - 1
Mura
Mura

Tottenham Hotspur had in eigen huis geen kind aan NS Mura. Spurs leidde al na acht minuten met 2-0 door een rake penalty van Dele Alli en een doelpunt van Giovanni Lo Celso. Mura liet kort na rust brutaal de aansluitingstreffer aantekenen, maar een hattrick van Harry Kane bezegelde het lot van de Slovenen.