Vitesse slaat op avond vol VAR-tegenwerking in slotfase toe

Vitesse is de eerste ploeg die zich heeft geplaatst voor de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Loïs Openda maakte in blessuretijd de winnende goal tegen Excelsior en beëindigde daarmee een slechte serie van zijn ploeg.

Excelsior
Excelsior
0 - 1
Vitesse
Vitesse

Vitesse maakte in de eerste maanden van dit seizoen veel indruk en draaide lange tijd bovenin de ranglijst van de Eredivisie mee. De afgelopen periode vergooiden de Arnhemmers echter de titelkansen, door slecht te presteren tegen VVV-Venlo (4-1 verlies), RKC Waalwijk (1-1) en SC Heerenveen (1-0 verlies). In de bekerwedstrijd tegen Excelsior hoopte Vitesse weer wat zelfvertrouwen terug te kunnen vinden.

De ploeg van Thomas Letsch werd daarbij in ieder geval niet geholpen door de VAR. Het team in Zeist bekeek na de eerste minuut wel een spijkerharde overtreding van Brandon Ormonde-Ottewill, maar vond het niet nodig om Dennis Higler te adviseren om een rode kaart te geven. In de tweede helft greep de VAR wél in, na een goal van Vitessenaar Armando Broja. Zijn doelpunt werd afgekeurd omdat de bal bij een vrije trap van Riechedly Bazoer in de opbouw net niet stil had gelegen.

Naast een onwelwillende VAR had Vitesse ook het geluk niet aan zijn zijde. De bezoekers raakten twee keer de paal: Broja voor rust, Openda in de tweede helft. Verder werden er ook nog wat andere kansen gemist en omdat ook Excelsior het vizier niet op scherp had staan, leek de bekerwedstrijd een verlenging te krijgen. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd viel echter toch nog de beslissing.

De blessuretijd was net ingegaan, toen Bazoer een lange bal naar voren speelde. Excelsior ruimde niet goed op en Patrick Vroegh kwam in balbezit. Hij gaf de bal op links mee aan Maximilian Wittek, die op zijn beurt Openda vond. De aanvaller had veel ruimte, controleerde en schoot raak. Daarmee werd hij de matchwinner.

Vitesse is zoals gezegd de eerste ploeg die zich bij de laatste vier van het bekertoernooi schaart. Woensdag staan Ajax en PSV tegenover elkaar in Amsterdam, donderdag ontvangt SC Heerenveen Feyenoord. NEC - VVV-Venlo werd afgelast en zal volgende week worden ingehaald.