Vitesse rekent op Gelredome-vorm, Heracles gaat voor unieke ommekeer

Reacties

De play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League gaan dinsdagavond verder met de returns in de halve finale. In samenwerking met Opta blikt VI vooruit op FC Utrecht - Heracles Almelo en Vitesse - FC Groningen.

Vitesse rekent op Gelredome-vorm, Heracles gaat voor unieke ommekeer

FC Utrecht - Heracles Almelo

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

Na de 0-2 overwinning in Almelo staat FC Utrecht er uitstekend voor in deze tweestrijd. Simon Gustafson en Cyriel Dessers verzorgden zaterdag de productie bij de Domstedelingen.

• In totaal kwam Dessers dit seizoen zes keer tot scoren in 537 minuten in alle competities, het beste gemiddelde van alle spelers van FC Utrecht.

• De laatste keer dat FC Utrecht voor eigen publiek met een marge van minstens twee goals verloor van een ploeg die geen deel uitmaakt van de traditionele topdrie was in september 2016, toen FC Groningen met 1-5 te sterk bleek.

• Heracles Almelo ging dit seizoen in alle drie de ontmoetingen met FC Utrecht onderuit. Slechts eenmaal verloor de club uit Overijssel vier keer van een specifieke tegenstander in eenzelfde seizoen. FC Groningen was die ultieme angstgegner, in 1999/2000.

De acht vorige ploegen in de Europese play-offs die thuis met minimaal twee goals verloren, werden allemaal uitgeschakeld
De acht vorige ploegen in de Europese play-offs die thuis met minimaal twee goals verloren, werden allemaal uitgeschakeld

In alle competities kreeg Heracles Almelo deze jaargang al 73 treffers om de oren, het hoogste aantal voor de club sinds 2012/13 (75 tegengoals). De laatste keer dat de grens van 75 tegendoelpunten werd gepasseerd, was in 1997/98 (84 stuks).

Puur op basis van de statistieken ziet het er somber uit voor Heracles Almelo: de acht vorige ploegen in de Europese play-offs die thuis met minimaal twee goals verschil verloren, maakten het niet meer goed in de return.

• Adrián Dalmau finishte zeer knap als derde op de topscorerslijst met negentien doelpunten. Wel fabriceerde de Spanjaard slechts drie treffers in uitwedstrijden.

Historie

FC Utrecht verloor voor eigen publiek slechts drie van de achttien ontmoetingen met Heracles Almelo (tien zeges en vijf remises). Twee van die uitzeges kwamen wel tot stand in de laatste zes edities.

In de reguliere competitie won FC Utrecht deze jaargang in Stadion Galgenwaard met 3-1 van Heracles Almelo. Gustafson, Gyrano Kerk en Urby Emanuelson troffen doel voor de Domstedelingen en Maximilian Rossmann scoorde namens de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2014/15 2-4
2015/16 4-2
2016/17 2-0
2017/18 1-1
2018/19 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - FC Groningen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• Het cliché dat dit tweeluik nog alle kanten op kan, mag zeker worden gebruikt. FC Groningen sleepte zaterdag weliswaar een 2-1 zege uit het vuur, maar het uitdoelpunt van Vitesse kan bij de eindafrekening weleens cruciaal blijken.

• Vitesse is inmiddels al vijftien thuisduels in alle competities ongeslagen (negen overwinningen en zes gelijke spelen). Deze eeuw zette de ploeg slechts eenmaal zo'n reeks neer: in 2001-2002 kwamen de Arnhemmers liefst 23 thuiswedstrijden door zonder verliesbeurt.

• Aan de andere kant realiseerde Vitesse in zijn laatste dertien duels in Stadion Gelredome niet één keer een clean sheet. De langste serie sinds 2002-2003, toen dit veertien keer achtereen niet lukte.

In het heenduel noteerde Vitesse slechts vijf schoten. Gedurende het afgelopen Eredivisie-seizoen schoten de Arnhemmers niet één keer zo weinig in een competitieduel.

'Als je Ødegaard en Doan vergelijkt, blijft Vitesse favoriet'

FC Groningen triomfeerde in slechts één van zijn laatste elf uitwedstrijden; de andere tien duels op vreemde bodem mondden uit in vijf gelijke spelen en vijf nederlagen. In zeven van die uitduels bleven de noorderlingen zonder treffer.

• De ploeg van Danny Buijs won sinds de jaarwisseling liefst acht keer met slechts één doelpunt verschil. Geen Eredivisie- of Keuken Kampioen Divisie-ploeg zegevierde in 2019 vaker met de kleinst mogelijke marge.

Historie

• Vitesse won de laatste vier thuiswedstrijden tegen FC Groningen, scoorde hierin veertien keer en kreeg slechts twee treffers tegen. Prachtige statistieken dus, er is echter ook een 'maar': nog nooit wonnen de Arnhemmers in eigen huis vijf keer op rij van de noorderlingen in alle competities.

• Deze teams troffen elkaar eenmaal in Arnhem in het kader van de Europese play-offs. Op 10 mei 2014 haalde FC Groningen met liefst 1-4 uit. Met twee goals was Filip Kostic heel belangrijk voor de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2014/15 1-1
2015/16 5-0
2016/17 2-1
2017/18 2-0
2018/19 5-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.