Vitesse overtreft zichzelf en maakt Nederlands feest compleet

Reacties

Vitesse heeft zich donderdag als vierde Nederlandse club geschaard bij de laatste zestien van de Conference League. Een Arnhemse bliksemstart werd Rapid Wien fataal.

Vitesse overtreft zichzelf en maakt Nederlands feest compleet
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 0
Rapid Wien
Rapid Wien

Na het succes van PSV in Israël was het aan Vitesse om het Nederlandse feest op de Europese velden compleet te maken. De Arnhemmers wachtte donderdag een zware klus. Niet alleen was het heenduel verloren gegaan (2-1), maar ook moest Rapid Wien worden bestreden zonder sterkhouders Riechedly Bazoer (geblesseerd) en Loïs Openda (geschorst). Ook de slechte serie van zes duels op rij zonder zege bood weinig ruimte voor groot vertrouwen in een goede afloop.

Na negentien minuten was de stemming in Gelredome echter euforisch. Vitesse lag op koers voor om ook de tussenronde van de Conference League te overleven. Adrian Grbic brak met een overtuigend schot de ban in de derde minuut. Matús Bero volgde daarna het goede voorbeeld en zette de 2-0 op het scorebord. Beiden waren dank verschuldigd aan Eli Dasa, die tekende voor de assist voor de twee Arnhemse treffers.

Gesteund door de voorsprong voelde Vitesse genoeg vertrouwen om te jagen op een derde treffer, waarmee de angst voor een tegengoal en daarmee verlenging kon worden getemperd. Na ruim een uur lag de 3-0 op een presenteerblaadje. Grbic stuitte nog op keeper Niklas Hedl, waarna ook Dasa verzuimde de bevrijdende goal te maken.

De verlossing leek een kwartier voor tijd te zijn gevallen nadat Jacob Rasmussen in de rebound scoorde. De arbitrage zette een streep door de goal vanwege buitenspel, waardoor er nog een slordige twintig minuten moest worden gewacht voordat het feest ook in Arnhem kon losbarsten.

Vitesse kan zich opmaken voor een volgende historische wedstrijd. Want de Europese overwintering was al een primeur voor de Arnhemmers, die net als AZ, Feyenoord en PSV nog steeds zicht hebben op de hoofdprijs in de Conference League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.