Vitesse heeft met harde cijfers een einde gemaakt aan de zegereeks van SC Cambuur, dat voor deze speelronde zijn laatste vier competitiewedstrijden had gewonnen, maar zaterdag een complete offday beleefde. Met twee fraaie goals was Sondre Tronstad de opvallendste man bij de Arnhemmers.

SC Cambuur
1 - 6
Vitesse
Vitesse

Tronstad scoorde dit seizoen nog niet in de Eredivisie, maar bracht daar in Leeuwarden verandering in. En hoe: twintig minuten voor rust kreeg de middenvelder de bal uit een afgeslagen hoekschop voor zijn voeten en veegde hij het leder vol overtuiging de bovenhoek. Het was eigenlijk het eerste moment van opwinding in een wedstrijd die wat moeizaam op gang was gekomen.

Na de openingstreffer ging het opeens wel heel erg gemakkelijk voor Vitesse. Sonny Stevens voorkwam in eerste instantie nog een goal van Loïs Openda, maar werd bij een volgende kans voor de aanvaller alsnog gepasseerd (0-2). Een gemiste kans van Daan Huisman werd hierna gevolgd door de 0-3 van Thomas Buitink en zo dreigde een afstraffing voor seizoensurprise Cambuur.

Vlak voor rust pakte de thuisploeg een strohalm. Na een vrije trap gaf Marco Tol het laatste zetje, voor de 1-3. Tol passeerde Vitesse-doelman Jeroen Houwen, die de voorkeur kreeg boven de dit seizoen allesbehalve overtuigende Markus Schubert. De Duitser zat door ziekte helemaal niet bij de wedstrijdselectie, maar had in aanloop naar het duel met Cambuur dus al gehoord dat hij gepasseerd zou worden.

Kort in de tweede helft bracht Vitesse de marge terug naar drie en weer was het Tronstad die met een prachtig schot scoorde. Cambuur stond niet goed op te letten bij een snel genomen vrije trap en Stevens werd van grote afstand gepasseerd. De keeper blunderde later in de tweede helft bij een simpele vangbal en daardoor kon Openda er 1-5 van maken. Na een vlijmscherpe counter was de aanvaller elf minuten voor tijd de aangever bij het slotakkoord van Nikolai Baden Frederiksen.

Dankzij de overwinning passeert Vitesse Cambuur op de ranglijst. De Arnhemmers staan nu vijfde, met twee punten meer dan nummer zes Cambuur.