Vitesse is na simpele zege op Roda JC medekoploper

Vitesse heeft zich door een 3-0 overwinning op het sportief geplaagde Roda JC Kerkrade naast FC Twente aan kop van de Eredivisie genesteld. Roda was geen moment in staat om Vitesse van de zege af te houden, hoewel de Limburgers in de tweede helft wel kansen kregen om Vitesse-doelman Piet Velthuizen te passeren.

Voorafgaand aan het duel was er de nodige consternatie over het tenue waarin Roda JC de wedstrijd zou gaan afwerken. Het zwarte uitshirt leek volgens de Belgische scheidsrechter Jonathan Lardot aan de achterkant te veel op het thuistricot van Vitesse, waardoor met spoed de rood-witte shirts van zondag-derdeklasser Arnhemse Boys uitkomst moesten bieden.

In het shirt van de nabijgelegen amateurclub, die eerder op de dag met 7-0 had verloren, maakte het in uitwedstrijden slecht presterende Roda (één punt uit zeven duels) in de beginfase niet de indruk dat het Vitesse een lastige middag ging bezorgen. Zodoende stonden de Arnhemmers in hun jacht op de koppositie al na tien minuten op voorsprong.

Aanvoerder Guram Kashia besloot zich van achteruit met de aanval te bemoeien en legde vanaf de rechtsbuitenpositie terug op Marco van Ginkel (op foto na zijn goal met Wilfried Bony), die van buiten het zestienmetergebied met links uithaalde en in de korte hoek doel trof. Tien minuten later stond Kashia opnieuw aan de basis van een gevaarlijke Vitesse-aanval. Zijn pass kwam via Renato Ibarra terecht bij Wilfried Bony, die van afstand hard schoot maar net over mikte. Drie minuten voor rust was het wel raak. Bony stuurde Jonathan Reis met een steekbal af op Roda-doelman Filip Kurto. De Braziliaan bleef koel, omspeelde de Poolse doelman en scoorde (foto).

Na de pauze beet Roda voor het eerst serieus van zich af. Na goed werk van Mark-Jan Fledderus kapte Krisztián Németh Vitesse-verdediger Jan-Arie van der Heijden uit. Het daaropvolgende schot van de Hongaar belandde echter op de paal.

Het bleek geen ingeleide voor een Kerkraadse comeback, want het was Vitesse dat de score na rust verder opvoerde. Na 61 minuten was het opnieuw Reis die doel trof, nadat Bony uit een voorzet van Tomás Kalas met zijn knie de lat had geraakt.

Even daarna schoot Van Ginkel nog op de lat, terwijl Roda via invaller Laurent Delorge (teruggekeerd na lang blessureleed) nog een goede kans op een eretreffer kreeg. In blessuretijd schoot Bony de Arnhemmers nog bijna naar de kop van de ranglijst, maar Kurto voorkwam een vierde doelpunt.

Door de derde overwinning op rij komt Vitesse wat betreft het aantal punten op gelijke hoogte met FC Twente. Beide teams hebben nu 34 punten, maar vanwege een beter doelsaldo gaan de Tukkers aan kop. Roda komt door een nieuwe nederlaag niet van de voorlaatste plek af. Het heeft evenals hekkensluiter Willem II tien punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.