Vitesse in finale play-offs na winst op negen man NEC

Vitesse houdt hoop op deelname aan de Europa League komend seizoen. De ploeg van trainer John van den Brom plaatste zich voor de finale van de play-offs door rivaal NEC met 2-0 te verslaan. Donderdag was de eerste wedstrijd nog geëindigd in een 3-2 zege voor de Nijmegenaren.

Die wedstrijd voelde Vitesse zich fors benadeeld, aangezien de 2-2 een discutabele strafschop was en de winnende treffer de lijn niet eens was gepasseerd. In eigen huis maakten de Arnhemmers die nederlaag goed, al hielden ze het lang spannend in de Gelredome.

In de eerste helft was Vitesse veel gevaarlijker dan NEC, maar ontbrak het aan scherpte. Wilfried Bony schoot uit de draai over, terwijl Guram Kashia zijn kopbal uitstekend gered zag worden door doelman Gábor Babos. Verder schoten Renato Ibarra en Marco van Ginkel voorlangs.

Na ruim een half uur moesten de bezoekers met tien man verder, na een fout van Ryan Koolwijk. Zijn pass op Bram Nuytinck was te kort, waardoor Ibarra op het doel van Babos af kon gaan. Nuytinck haalde de Ecuadoriaan neer en ontving daarvoor de rode kaart.

In de eerste tien minuten na rust ging het helemaal mis voor NEC. Op aangeven van Wilfried zorgde Nicky Hofs in de 51ste minuut met een lob over Babos voor de 1-0 en drie munten later kreeg Navarone Foor zijn tweede gele kaart vanwege het wegtrappen van de bal.

De wedstrijd werd een kwartier voor tijd definitief in het slot gegooid door Wilfried Bony. De Ivoriaan schoot van bijna twintig meter binnen na een vlotte tegenaanval van Vitesse. Het had zelfs nog 3-0 kunnen worden, maar Jonathan Reis miste kort voor tijd een strafschop.

De ploeg van Van den Brom bereikte door de simpele overwinning op streekgenoot NEC de volgende ronde van de play-offs, waarin FC Twente of RKC Waalwijk de tegenstander is. De winnaar plaatst zich voor de voorronde van de Europa League. Foto: VI Images