Vitesse houdt AZ van koppositie af

AZ en Vitesse hebben elkaar zondag in evenwicht gehouden. De ploegen konden de verwachtingen niet waarmaken in Alkmaar. Door het gelijkspel gaat PSV alleen aan kop in de Eredivisie.

AZ
AZ
0 - 0
Vitesse
Vitesse

De Alkmaarders willen net als vorig seizoen een aanval doen op de top van Nederland, een gedachte die bij Vitesse onder de nieuwe trainer Leonid Slutsky ook leeft. Bij de onderlinge ontmoeting bleek dat er voor beide elftallen nog voldoende werk aan de winkel is.

Met name de eerste helft was van een teleurstellend niveau, met veel fouten in balbezit. In de openingsfase waren de hoogtepunten op een hand te tellen. In de tiende minuut ontstond de eerste dreiging, toen Oussama Idrissi versnelde, een lage voorzet gaf en de instormende Myron Boadu net tekort kwam.

De pas zeventienjarige Boadu, die al twee keer scoorde dit seizoen, speelde wederom sterk. Maar het was Guus Til die de eerste grote kans kreeg. De aanvoerder van AZ brak door na een pass van Thomas Ouwejan en stuitte op Vitesse-doelman Eduardo, die vervolgens ook goed redde op de rebound van Mats Seuntjens.

In de dertigste minuut kreeg ook Vitesse een mogelijkheid, bij een situatie die symbool stond voor het niveau voor rust. Seuntjens leed nonchalant balverlies aan Bryan Linssen, maar na een combinatie met Tim Matavz maakte de Vitesse-aanvaller het AZ-doelman Marco Bizot wel erg makkelijk met een zachte schuiver door het midden. Vlak voor de pauze kwam Bizot weer in actie, bij een kopbal van Linssen uit een hoekschop.

Martin Ødegaard maakte zijn eerste minuten in het shirt van Vitesse.

In de tweede helft werd het spel aanvankelijk niet veel beter. AZ kreeg desondanks een kans via Boadu, die Maikel van der Werff op snelheid klopte en Eduardo zijn hoek goed zag verkleinen. Daardoor dwarrelde zijn poging naast. Aan de andere kant was Linssen na een uur op weg naar de openingstreffer, maar uitblinker Ron Vlaar voorkwam met een ultiem blok dat de buitenspeler kon uithalen.

Zowel John van den Brom als Slutsky greep in om een goal te forceren. Bjørn Johnsen, Albert Gudmundsson en Dorin Rotariu kwamen in de ploeg bij AZ. Mitchell van Bergen, debutant Martin Ødegaard en Oussama Darfalou vielen in bij de uitploeg. Maar ook met de frisse krachten in het veld bleef de wedstrijd gespeend van een doelpunt. Het was veelzeggend dat AZ alleen dreigend werd door gestuntel van Eduardo en de thuisploeg tevergeefs schreeuwde om een strafschop bij vermeend hands van Thulani Serero.

Zodoende kwam AZ voor het eerst dit seizoen niet tot scoren. In de eerste twee speelrondes maakten de Alkmaarders liefst negen treffers door een 5-0 zege op NAC Breda en een 1-4 zege op FC Emmen. Door het gelijkspel tegen Vitesse moet AZ genoegen nemen met plek twee. Koploper PSV won als enige ploeg drie keer. Vitesse staat met vijf punten op de zesde plaats.