Vitesse en FC Utrecht buiten Financial Fair Play-gevarenzone

Reacties

Het is voor Roda JC maar goed dat de club voorlopig Europa niet in hoeft. De Limburgers zouden vermoedelijk geen schijn van kans maken als de Financial Fair Play-politie van de UEFA de boeken zou scannen.

Vitesse en FC Utrecht buiten Financial Fair Play-gevarenzone
© Pro Shots

Vorige week werd Manchester City geschorst, omdat de eigenaar te veel geld in de exploitatie stopte. In Kerkrade zijn de stortingen van aandeelhouders verhoudingsgewijs nogal hoog. Alleen dankzij giften kan de club overleven, zo blijkt uit het jaarverslag over 2018/19. Vorig seizoen moest 2,6 miljoen euro worden gestort om de boel sluitend te krijgen. Daarmee hadden de financiers een aandeel van liefst 32 procent in de omzet.

De inkomstenbronnen waarvan een voetbalclub normaal gesproken leeft - sponsoring, recettes, merchandising en mediarechten - vielen stuk voor stuk lager uit dan de donatie. Een seizoen eerder moest loempiamagnaat Frits Schrouff dik zes miljoen (41 procent van de omzet) storten om de club in leven te houden. Volgens het jaarverslag stevent Roda dit seizoen af op een tekort van zes ton, maar dat lijkt nogal onrealistisch, alleen al omdat dan eerst de omzet met een miljoen zou moeten stijgen.

Roda staat achttiende in de Keuken Kampioen Divisie. Hoe staat het dan met verlieslatende clubs die daadwerkelijk in aanmerking komen voor Europees voetbal? Vitesse en FC Utrecht? Volgens de UEFA-regels mogen clubs vijf miljoen verliezen in drie jaar. Kan een eigenaar de tekorten dekken, dan gaat het om dertig miljoen.

Vitesse verloor vorig seizoen zestien miljoen en ook verder in het verleden werden gaten van meer dan tien miljoen genoteerd. De Arnhemmers blijven echter buiten de gevarenzone dankzij het winstgevende seizoen 2017/18, toen ze door goede transfers dik in de plus finishten. FC Utrecht eindigde in elf jaar onder Frans van Seumeren tien keer in de min, maar met gemiddeld vier miljoen per jaar blijven de verliezen binnen de perken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.