Vitesse blijft niets bespaard met geweldige comeback Heerenveen

Vitesse heeft vrijdagavond in Heerenveen een nieuwe dreun geïncasseerd. Dat het na goals van Tim Matavz en Bryan Linssen alsnog misging, maakte de vijfde nederlaag op rij in de Eredivisie des te pijnlijker.

sc Heerenveen
3 - 2
Vitesse
Vitesse

Een vijfde opeenvolgende Eredivisie-nederlaag zou voor Vitesse een evenaring van het clubrecord betekenen. De stemming was de laatste weken al niet best in Arnhem en Heerenveen-uit leek opnieuw een zware avond te worden. De Friezen waren ongeslagen in hun laatste elf thuisduels in de Eredivisie. Een grote meevaller voor Vitesse was het ontbreken van Chidera Ejuke bij Heerenveen. Zonder de dribbelaar die dit seizoen al zes keer scoorde in de Eredivisie oogde de ploeg van Johnny Janssen lange tijd toch veel minder dreigend tegen Vitesse, waar Keisuke Honda opnieuw een basisplaats had maar niet zijn stempel kon drukken.

De Arnhemmers braken de wedstrijd wel al vroeg open via Matavz. De spits opende in de achtste minuut de score na een goede steekpass van Navarone Foor. Matavz bleef rustig en klopte de uitgekomen Warner Hahn: 0-1. Waar er aan Heerenveen-zijde bij die tegengoal geen zichtbare flater was, zal Janssen zich wel hebben afgevraagd hoe de 0-2 in hemelsnaam kon vallen. Het was Remko Pasveer die met een lange bal de volledige Heerenveen-defensie verraste en Bryan Linssen vrij voor de keeper zette. Linssen klopte de aarzelend uitkomende Hahn en voor Pasveer betekende zijn rol als aangever al zijn tweede assist van het seizoen. Pasveer werd daarmee de eerste doelman sinds Gábor Babos in 2002/03 met twee assists in één Eredivisie-jaar.

Kantelpunt
De mooie voorsprong moest voor vertrouwen en rust in het spel zorgen bij Vitesse. Lange tijd was er na de goal van Linssen niets aan de hand voor Vitesse, maar bij een onhandige actie van Danilho Doekhi vlak voor rust ging het mis. Hij gebruikte zijn handen om te voorkomen dat Jordy Bruijn in het strafschopgebied vanaf links naar het doel zou dribbelen. Arbiter Danny Makkelie besloot een strafschop toe te kennen en dat was achteraf het kantelpunt in de wedstrijd. Hicham Faik benutte de penalty en bracht de hoop volledig terug bij Heerenveen.

Net als in de afgelopen weken oogde de defensie van Vitesse in de tweede helft bij vlagen wel erg wankel. Met zijn snelheid zorgde Mitchell van Bergen voor problemen bij zijn oude club en de buitenspeler profiteerde na ruim een uur van een slippertje van Julian Lelieveld. De rechtsback gleed weg toen Van Bergen handig versnelde en de Heerenveen-aanvaller bleef koeltjes oog in oog met Pasveer: 2-2. Vitesse verloor zichtbaar de grip op de wedstrijd en nog voordat Leonid Slutsky kon ingrijpen, lag de bal alweer in het net. Jens Odgaard maakte een echte spitsengoal, hij nam de bal met de rug naar het doel aan en scoorde uit de draai vanaf vijf meter: 3-2. De twintigjarige Deen staat nu net als Ejuke op zes Eredivisie-goals.

Slutsky probeerde de wedstrijd nog te keren door Thomas Buitink en Nouha Dicko in te brengen, maar dat lukte niet. Door de overwinning is Heerenveen nu ook Vitesse voorbij in de subtop van de Eredivisie. De zevende plaats voor de club uit Arnhem camoufleert de problemen nog enigszins, de zorgen waren al enorm op weg naar Heerenveen-uit en zijn alleen maar groter geworden door de nederlaag die een evenaring van het negatieve clubrecord betekende.

Na de wedstrijd maakte Slutsky bekend dat hij opstapt als trainer van Vitesse.