VI's Duitsland Special: ode aan de echte liebe

November staat bij Voetbal International in het teken van het Duitse voetbal. Het middelpunt van deze Maand van het Duitse voetbal is de VI Duitsland Special.

VI's Duitsland Special: ode aan de echte liebe

Echte liebe. Met die twee woorden vat de supporter van Borussia Dortmund zijn band met zijn club samen. Het staat overal te lezen rondom het bouwwerk met de Gelbe Wand. Maar de woorden hadden net zo goed de stadions in Gelsenkirchen, Rostock, Braunschweig of welke Duitse plaats dan ook kunnen sieren. De verbondenheid die voetbalfans daar voelen met hun club, maakt het bezoeken van elke wedstrijd op elk niveau in Duitsland tot een ware belevenis. Toppers als Mark van Bommel, Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar krijgen nog weleens kippenvel als ze herinneringen aan hun tijd in de Bundesliga bovenhalen. VI brengt samen met hen en vele anderen in een 164 pagina's dikke uitgave een ode aan het Duitse voetbal. Vanaf nu is de special in de winkels te verkrijgen voor 8,99 euro en te bestellen in de VI Webshop.

'Het was bijzonder om mee te maken, die intense liefde.' Klaas-Jan Huntelaar blijkt op zijn 34ste nog zeer waardevol voor Ajax, voelt zich daar ook weer thuis, maar kan nog heerlijk nagenieten van zijn zeven vette jaren bij Schalke 04. Für immer Königsblau, zo laat hij weten in gesprek met VI-verslaggever Freek Jansen. 'De magie van de Bundesliga heeft me veel moois gegeven.' Ook Mark van Bommel ('Uli Hoeness kon je vermoorden met zijn blik’), Huub Stevens (‘De Duitse mentaliteit is me op het lijf geschreven') en Rafael van der Vaart ('Wat je echt moet zien in Duitsland zijn de stadions, nergens zijn die zo mooi en zo vol') voelen echte liebe als ze verhalen over hun periode bij de oosterburen. En vertellen daar uitgebreid over.

Op het moment dat de special naar de drukker ging, was Arjen Robben net op gelijke hoogte gekomen met Willi Lippens wat betreft het maken van doelpunten in de Bundesliga. Grote kans dat hij alleen aan kop gaat als u de VI-uitgave voor het eerst onder ogen krijgt. Want ook na zijn afzwaaien bij Oranje dribbelt hij namens Bayern München nog als een bezetene zijn vele doelen achterna. Journalist Jan Mennega, die hem al als jonge junior meemaakte in Groningen, schreef voor deze Duitsland-special Robbens levensverhaal. 'Hij is de meest succesvolle speler van zijn generatie. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie; ze komen niet in zijn buurt.'

Met Bas van Noortwijk, die held van Hamburg, ging VI terug naar de plek waar hij Sparta ruim dertig jaar geleden tijdens een strafschoppenserie langs het oppermachtig geachte HSV leidde. Hij werd er met open armen ontvangen. 'Van Noortwijk? Nein, niet jij!' Nico Dijkshoorn heeft een geheel eigen ervaring met onze oosterburen en schreef een Kurzgeschichte over de Duitser die hij ooit kocht en aan wie hij veel geld hoopte te verdienen: Knaubi Weisskugel.

Nieuwlichter Julian Nagelsmann, Willi Die Ente Lippens, de grootste helden en anti-helden, het iconische Sportschau, de schwalbe, het typisch Duitse voetbaljargon, de 1 minuut van Berthil ter Avest, Hennes van Keulen en Jan van Leeuwen, de 87-jarige nestor op de staantribune van Borussia Mönchengladbach; ze komen allemaal voorbij in de Duitsland-special. Daarnaast is er alle aandacht voor de Fankultur bij onze oosterburen. In prachtige fotografie en in reisverhalen. Het Ruhrgebied is een veel goedkoper en vaak ook beter alternatief voor reizen naar Engeland of Spanje. En Berlijn blijkt jaren na de val van de Muur nog altijd een verdeelde stad, die je ook als voetballiefhebber móét hebben bezocht.

De Duitsland-special van VI is, kortom, een ode aan de echte liebe. Bestel 'm nu in de VI Webshop.

Bekijk hier al onze video's