Cambuur ruikt titel na blamage De Graafschap, Verheydt evenaart Janssen

SC Cambuur koerst op de titel af in de Keuken Kampioen Divisie. Terwijl de koploper geen fout maakte op bezoek bij FC Volendam, daar liep nummer twee De Graafschap tegen een blamage aan in eigen huis. Laagvlieger FC Dordrecht maakte gehakt van de Superboeren. Omdat ook NAC Breda punten verspeelde in Amsterdam was Almere City FC de andere grote winnaar van de vrijdagavond.

Volg in dit overzicht alle ontwikkelingen van de 31ste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie.
FC Volendam
FC Volendam
0 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Na de 3-1 nederlaag tegen Roda JC wachtte vrijdagavond het volgende lastige uitduel voor SC Cambuur. De ploeg van coach Henk de Jong ging op bezoek bij het FC Volendam van coach Wim Jonk. De nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie leek vooraf een potentiële bananenschil, maar niets was minder waar. SC Cambuur had aan één helft genoeg om de Volendammers te verslaan.

Robert Mühren was na achttien minuten maar weer eens trefzeker. De topschutter van de Keuken Kampioen Divisie maakte alweer zijn 28ste goal van het seizoen en negen minuten later mocht hij ook nog een assist noteren. Dit keer was hij aangever op Michael Breij, die daarmee de 0-2 verzorgde.

Het fraaiste kunststukje bewaarden Mühren en Breij echter voor de laatste tien minuten (zie video hieronder). Met een hakbal achter het standbeen zette Mühren Breij helemaal vrij voor het doel en die zorgde ook nog eens voor de 0-3 namens de koploper van de Keuken Kampioen Divisie, die na vrijdagavond een eclatante voorsprong op de achtervolgers heeft: acht punten met nog maar zeven wedstrijden te gaan.

De Graafschap
0 - 3
FC Dordrecht

Voor De Graafschap was het vrijdagavond zaak om in het spoor van SC Cambuur te blijven, maar vooral om de concurrentie voor te blijven. De achterstand op SC Cambuur was zes punten en de voorsprong op NAC Breda en Almere City FC twee punten. Met een thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht, de nummer zeventien van de Keuken Kampioen Divisie, leken de drie punten een formaliteit. Niets was minder waar.

De Superboeren, na het gelijkspel tegen Excelsior en de nederlaag tegen NAC Breda al twee duels zonder zege, werden getrakteerd op een enorme dreun. Nikolas Agrafiotis zorgde al voor de verrassende 0-1 ruststand, maar in de tweede helft werd het allemaal nog pijnlijker voor De Graafschap. Tussen minuut 54 en 61 liepen de Schapenkoppen uit naar een ongekende 0-3 tussenstand. Richie Musaba was twee keer aangever, Feyenoord-huurling Naoufal Bannis twee keer de afmaker (zie video hieronder).

Tot overmaat van ramp maakte De Graafschap de wedstrijd ook nog eens af met tien man. Ted van de Pavert kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart: een typerend slot voor een dramatische wedstrijd van de club uit Doetinchem.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Door de nederlaag van De Graafschap kon NAC Breda de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie overnemen, maar dat lukte de ploeg van Maurice Steijn niet. Aan NAC-doelman Nick Olij lag dat niet. Hij stopte vlak voor rust een penalty van Naci Ünüvar en het was daarmee al voor de derde keer dat Olij een penalty stopte sinds de start van vorig seizoen. Geen doelman keerde zoveel penalty's. Toch kon de doelman niet voorkomen dat de Bredanaren punten morsten. Na een benutte penalty van Mounir El Allouchi was het Alex Méndez die zijn voorzet prompt in het doel zag belanden: 1-1. Dat was ook de eindstand, want ondanks een rode kaart van Terrence Douglas in de 93ste minuut, wist NAC ook tegen tien Ajacieden niet meer te scoren in blessuretijd.

Almere City FC
2 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Almere City FC werd samen met SC Cambuur de grote winnaar van de avond. De club uit Flevoland won met grote dank aan Thomas Verheydt van NEC Nijmegen. Verheydt maakte twee goals en daarmee kwam zijn seizoenstotaal op negentien. Daarmee evenaarde hij een record van Vincent Janssen. De zeventienvoudig Oranje-international maakte in het seizoen 2014/15 ook negentien goals voor Almere City FC en daarmee had hij het clubrecord in handen. Een clubrecord dat Verheydt in de resterende zeven wedstrijden nog kan verbreken. Door de zege, en het puntenverlies van De Graafschap en NAC Breda, is Almere City FC nu ineens weer de nummer twee. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op directe promotie naar de Eredivisie.

Helmond Sport
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Dé verrassing van de vierde periode is tot nu toe Helmond Sport. De Brabantse club is vooralsnog de enige club die nog geen punten verloor in de vierde periode en daar kwam vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen Jong AZ geen verandering in. Door goals van Lance Duijvestijn en Jelle Goselink won Helmond Sport met 2-0. Jong PSV was tot vrijdagavond de andere club die de eerste twee wedstrijden in de vierde periode won, maar die ploeg speelde vrijdagavond met 0-0 gelijk op bezoek bij Excelsior.

Go Ahead Eagles
0 - 0
Roda JC Kerkrade

Go Ahead Eagles en Roda JC zijn vrijdagavond er niet in geslaagd om tot scoren te komen. Voor Jay Gorter, doelman van Go Ahead Eagles, betekende het alweer zijn 21ste clean sheet van het seizoen. Het vijftig jaar oude record van Tonny van Leeuwen (23 clean sheets) komt daarmee in het vizier.

Roda JC wist in de vorige dertien wedstrijden steeds minimaal één keer te scoren. De laatste keer dat de Limburgers niet tot scoren kwamen, was in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (0-3) op 20 december 2020. Daarna scoorde Roda JC 32 keer in dertien wedstrijden. Maar tegen Go Ahead Eagles lukte het de normaal zo productieve club uit Kerkrade wederom niet om te scoren.

Beukema, die volgend seizoen voor AZ gaat spelen, werd na negentig minuten verkozen tot Man of the Match en dat was mede te danken aan het feit dat hij en zijn collega-verdedigers de boel op slot hielden achterin. Helaas voor Beukema zag hij ook hoe er aan de andere kant amper kansen waren voor de aanvallers van Go Ahead Eagles. Jacob Mulenga was vijf minuten voor tijd nog het dichtst bij de 1-0, maar de kopbal van de routinier ging nipt over. Het scorebord bleef zodoende de gehele wedstrijd ongewijzigd.

Voor Eagles-doelman Gorter betekende het dat hij voor de 21ste keer dit seizoen de nul hield. Slechts drie keepers hielden vaker de nul in één seizoen van het Nederlands betaald voetbal: Tonny van Leeuwen (GVAV), Heinz Stuy (Ajax) en Piet Schrijvers (FC Twente).