VI-Flashback: hoe Frankrijk de sleutel voor WK-succes was

Reacties

In aanloop naar het belangrijke WK-kwalificatieduel met Frankrijk van maandagavond kreeg bondscoach Danny Blind vragen over het systeem waarmee hij Oranje om 20.45 uur laat aantreden in De Arena. Het heeft alles te maken met de recente geschiedenis van het Nederlands elftal.

VI-Flashback: hoe Frankrijk de sleutel voor WK-succes was

Toen Oranje zich op 5 maart 2014 opmaakte voor de oefeninterland in Parijs, zag de wereld er nog heel anders uit. Bondscoach Louis van Gaal had zijn elftal soeverein naar het WK in Brazilië geleid met een 2-2 gelijkspel bij Estland als enige smetje op een verder vlekkeloze kwalificatiereeks. Ook de oefeninterlands tegen Japan (2-2) en Colombia (0-0) waren niet direct reden tot paniek.

Dat veranderde toen Frankrijk die avond een klasse beter bleek dan Oranje. De eerste 25 minuten voetbalde Nederland nog aardig mee. Nadat Jasper Cillessen had moeten passen op een verdekt schot van Karim Benzema, was het elftal van Van Gaal echter de kluts kwijt. Vlak voor rust deelde Blaise Matuidi met een prachtige goal daardoor al de knock-out uit.

Het is dat Les Bleus het vervolgens wel welletjes vonden, anders had de score voor Oranje een nog pijnlijker aanzien kunnen krijgen. Van Gaal hield zijn zorgen na afloop van het oefenduel in Parijs redelijk goed verborgen, maar twee maanden later bleek in de voorbereiding op het WK in Brazilië dat het verlies in Frankrijk zijn sporen had nagelaten.

Zeker omdat met Kevin Strootman in de tussentijd ook nog een van de bepalende spelers was weggevallen met een zware knieblessure, besloot Van Gaal in aanloop naar de lastige groepsduels met Spanje en Chili vanaf de eerste dag van het trainingskamp te werken aan het perfectioneren van een tactiek die meer defensieve zekerheid moest bieden: 5-3-2.

De gevolgen zijn bekend. Oranje was op het WK achterin niet langer zo kwetsbaar als in Parijs en verbaasde vriend en vijand door op het WK de derde plek in de wacht te slepen, onder meer door een klinkende zege op wereldkampioen Spanje (5-1). Het voetbal was weliswaar niet altijd even overtuigend en Van Gaal had regelmatig het geluk aan zijn zijde, maar het doel heiligde de middelen.

Het Nederlands elftal dat op 5 maart 2014 met 2-0 van Frankrijk verloor. Staand (vanaf links): Jordy Clasie, Gregory van der Wiel, Ron Vlaar, Kevin Strootman, Bruno Martins Indi en Jasper Cillessen. Gehurkt: Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Robin van Persie, Daley Blind en Wesley Sneijder.
Het Nederlands elftal dat op 5 maart 2014 met 2-0 van Frankrijk verloor. Staand (vanaf links): Jordy Clasie, Gregory van der Wiel, Ron Vlaar, Kevin Strootman, Bruno Martins Indi en Jasper Cillessen. Gehurkt: Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Robin van Persie, Daley Blind en Wesley Sneijder.

Opmerkelijk genoeg bracht het in Brazilië zo succesvolle systeem Oranje de afgelopen jaren vooral ongeluk. In Tsjechië ging het tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd meteen mis, toen de na het WK nog zo kritische Guus Hiddink een ommezwaai maakte na de kansloze oefennederlaag in Italië (2-0). Hiddink zou de formatie vervolgens nooit meer gebruiken.

Ook Blind speelde heel even met de gedachte de WK-tactiek weer in ere te herstellen. Na het mislopen van het EK bewees Arjen Robben bijna een jaar geleden tijdens zijn laatste interland in en tegen Wales (2-3 zege) net als op het WK dat het systeem hem op het lijf geschreven is. Zonder de vleugelspits van Bayern München mist Oranje echter de individuele klasse om in de tegenstoot gevaar te creëren.

Dat was ook precies de reden van Blind om in de laatste ontmoeting met Frankrijk (2-3) over te schakelen van 5-3-2 naar 4-3-3, toen de latere verliezend EK-finalist al snel een 2-0 voorsprong nam in De Arena. Sindsdien zette Oranje na het EK-debacle in de vertrouwde formatie met drie spitsen de weg omhoog in. Typerend genoeg zal tegen opnieuw Frankrijk duidelijk worden wat die wederopstanding waard is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.