Vier goals Glusevic te veel voor RBC

FC Utrecht kon lekker aan het doelsaldo werken tegen RBC Roosendaal. Met Igor Glusevic als uitblinker versloegen de Utrechters de Roosendaalse promovendus met 5-3. Glusevic maakte vier doelpunten.

De ploeg van coach Frans Adelaar nam met de ruime zege wraak voor het 6-2 verlies dat Utrecht vorig weekeinde opliep tegen Willem II. De winst was ook zeer welkom, want van de eerste drie thuiswedstrijden had Utrecht er liefst twee verloren. RBC was dan ook een welkome tegenstander. De ploeg van Robert Maaskant oogst dan wel lof vanwege het redelijk verzorgde voetbal, en het Roosendaalse elftal weet ook elke wedstrijd wel te scoren, maar de defensie is een ware gatenkaas.

Zo bleek ook in De Galgenwaard. Regi Blinker, sinds vorige week RBC-er, bracht zijn ploeg in het eerste kwartier nog wel twee keer op voorsprong. Maar waar de aanvallers in positieve zin opvallen, doen de verdedigers dat in negatieve zin nog vaker. Was vorige week doelman Sieb Dijkstra de gebeten hond, door twee blunders die het thuisverlies tegen De Graafschap veroorzaakten, in Utrecht mocht de gehele achterhoede zich achter de oren krabben. Dijkstra zat overigens op de bank, was gepasseerd door zijn coach. Met name de backs Erwin van der Woerdt en Pascal Heije speelden erg zwak. Maaskant haalde na rust nog wel Maarten Schops naar de kant, maar of dat het lek bovenhaalde? Wel stokte de Utrechtse productie na het vertrek van de geboren Belg, maar dat had meer de maken met de verzadigde dadendrang van de thuisploeg.

De twee doelpunten van Blinker (de enige kansen die RBC de hele middag kreeg) werden beide snel uitgewist door Igor Glusevic. En de zeer goed spelende Joegoslaaf zorgde er zelfs nog voor dat Utrecht voor rust met 3-2 voor kwam. De eerste helft was dan ook zeer leuk om te zien: veel kansen, veel doelpunten, veel snelheid, veel blunders. Na de pauze viel er, behalve de drie doelpunten, weinig te beleven. Glusevic maakte nog wel zijn vierde doelpunt, één minuut later gevolgd door de treffer van Dirk Kuijt. Maar na de 5-2 van Kuijt stokte het doelpuntenfestijn. In de laatste minuut verkleinde Henk Vos zelfs de achterstand van zijn ploeg nog vanaf de strafschopstip; een cadeautje van scheidsrechter De Graaf. De 5-3 nederlaag van RBC betekende het derde verlies voor de ploeg van Maaskant, waarbij de Roosendalers zelf twee doelpunten maakten. En in totaal heeft RBC al 26 treffers moeten incasseren, de meeste van alle ploegen in de KPN Eredivisie. Dat moet te denken geven.