VI Flashback: toen Vincent Janssen Memphis nog op de bank hield tegen Oostenrijk

Reacties

Het Nederlands elftal staat donderdagavond voor de twintigste keer in zijn historie tegenover Oostenrijk en de laatste zes ontmoetingen werden allemaal gewonnen. Bij de laatste zege op het Alpenland, nu vijf jaar geleden, was er een hoofdrol voor een spits die inmiddels al een tijdje niet meer in beeld is.

VI Flashback: toen Vincent Janssen Memphis nog op de bank hield tegen Oostenrijk
© Pro Shots
Oostenrijk
Oostenrijk
0 - 2
Nederland
Nederland

Als we op de Instagram-pagina van Vincent Janssen kijken, zien we dat het goed gaat met de spits. Hij zit met zijn ploeg in de halve finale van de CONCACAF Champions League, het toernooi dat in september vervolgd zal worden, en op persoonlijk vlak was er een hoogtepunt met een jawoord van zijn partner. Twee dagen geleden was Janssen jarig. De spits werd 27 jaar oud.

© Pro Shots

Janssen zou gezien zijn leeftijd nu in zijn beste jaren als voetballer moeten zitten. In Nederland krijgen we daar niet veel van mee: de spits vertrok een kleine twee jaar geleden naar Mexico en verdween met die stap behoorlijk uit beeld. Bij het samenstellen van de EK-selectie zal bondscoach Frank de Boer geen seconde aan Janssen hebben gedacht. Niet zo gek, natuurlijk. De aanvaller speelde in oktober 2017 de laatste van zijn zeventien interlands.

De interlandloopbaan van Janssen ging na een spectaculair begin als een nachtkaars uit. De spits maakte in maart 2016 zijn debuut, als invaller tegen Frankrijk, en mocht een paar dagen daarna direct negentig minuten spelen tegen Engeland. Met een goal en een assist was Janssen goud waard in de 1-2 oefenzege. Ook in de oefenpotjes tegen Ierland, Polen en Oostenrijk kreeg de spits die destijds bij AZ speelde een basisplaats. In de twee laatstgenoemde duels was hij ook trefzeker en zo stond de teller na vijf interlands al op drie doelpunten. Zeker geen slecht begin.

Met de wedstrijd van vanavond in gedachten, keren we terug naar de oefeninterland van 4 juni 2016. Het Nederlands elftal had zich niet weten te plaatsen voor het EK, maar Oostenrijk mocht wel meedoen. De ploeg van Marcel Koller speelde zijn uitzwaaiwedstrijd tegen Oranje en hoopte daar een feestje van te kunnen maken, maar de manschappen van Danny Blind hadden andere plannen. Uit een voorzet van Steven Berghuis kopte Janssen al snel de 1-0 binnen.

Janssen maakte na ruim een uur plaats voor Luuk de Jong, die kort na zijn entree aan de basis stond van de 2-0. De Jong werd gevonden door Quincy Promes en legde de bal op een presenteerblaadje voor Georginio Wijnaldum, die de trekker overhaalde. Bondscoach Blind was na afloop tevreden, bijvoorbeeld over Janssen. 'Vincent is een veelzijdige spits. Hij scoort, houdt de bal vast en werkt hard', zei de keuzeheer. 'Maar het belangrijkste is dat we weer een ploeg hebben.'

Nederland kon na de oefenzege op Oostenrijk met een goed gevoel toeleven naar de kwalificatiecyclus voor het WK van 2018, maar mede door een 2-0 nederlaag bij Bulgarije (de wedstrijd van het verschrikkelijke debuut van Matthijs de Ligt) eindigde Oranje uiteindelijk op de derde plek in de poule en werd er opnieuw een groot eindtoernooi gemist. Janssen scoorde in de mislukte kwalificatiereeks maar tweemaal, in de ruime zeges op Wit-Rusland (4-1) en Luxemburg (5-0), en was vervolgens niet meer nodig. Ronald Koeman werd in februari 2018 voorgesteld als de nieuwe bondscoach en hij heeft Janssen geen enkele keer opgeroepen.

Zo neemt de spits van het Mexicaanse Monterrey vanavond plaats voor de televisie, wanneer het Nederlands elftal het opnieuw opneemt tegen Oostenrijk. Memphis Depay, die vijf jaar geleden nog de volledige wedstrijd op de bank moest blijven, is nu de grote man voorin en moet Oranje naar de tweede groepszege gaan leiden. Memphis is even oud als Janssen: 27 jaar. Bijzonder om te zien hoe bepaalde carrières zo anders kunnen verlopen.

Opstelling Oranje tegen Oostenrijk op 4 juni 2016:
Zoet (75. Cillessen); Tete (86. Veltman), Van Dijk, Bruma, Van Aanholt; Strootman (71. Van Ginkel), Bazoer (79. Vilhena), Wijnaldum; Berghuis (61. Narsingh), Janssen (65. De Jong), Promes.
 

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.