VI Flashback: herhaalt Cocu met PSV sensatie uit 2007?

Reacties

Het doelsaldo lijkt dit seizoen uit te moeten maken wie er kampioen wordt. Ajax en PSV staan in punten gelijk. Dat was negen jaar geleden ook zo tijdens de meest krankzinninge ontknoping in de Eredivisie-historie. Op 29 april 2007 gaf AZ het helemaal weg op Woudestein.

VI Flashback: herhaalt Cocu met PSV sensatie uit 2007?

AZ, Ajax en PSV stonden na 33 wedstrijden op 72 punten, maar van die drie clubs hadden de Alkmaarders verreweg het beste doelsaldo (+53 om +47 en +46). En aangezien op de slotdag van de Eredivisie Excelsior de tegenstander was, kon het bijna niet misgaan. De Kralingers konden namelijk niet meer rechtstreeks degraderen, terwijl de nacompetitie niet meer ontlopen kon worden. Eigenlijk voetbalde Excelsior dus helemaal nergens meer om.

Maar in de achttiende minuut kreeg AZ-doelman Boy Waterman een rode kaart en zorgde Luigi Bruins voor 1-0 door een strafschop te benutten. Vier minuten later maakte Simon Cziommer al gelijk namens de Alkmaarders, maar met tien tegen elf had de ploeg van trainer Louis van Gaal het zwaar. Toen Henrico Drost na een uur de 2-1 liet aantekenen, leek AZ definitief uitgeschakeld voor het kampioenschap.

Verslagenheid bij AZ en de meegereisde supporters.
Verslagenheid bij AZ en de meegereisde supporters.

Dezelfde middag ging Ajax op bezoek bij Willem II, terwijl PSV thuis speelde tegen Vitesse. Het doelsaldo was licht in het voordeel van de Amsterdammers (+47 om +46). Ook speelden hun opponenten helemaal nergens meer om. De opdracht was dus simpel: er moest zo ruim mogelijk gewonnen worden. PSV kende een bliksemstart, want al na tien minuten stond het 2-0. Daarna kwam de klad erin.

Heel Eindhoven begon echter weer in de titel te geloven toen Ibrahim Afellay na een uur 3-1 maakte. Op dat moment stond het bij Willem II - Ajax nog slechts 0-1, waardoor het doelsaldo van beide clubs op dat moment gelijk was. Op basis van het aantal doelpunten voor was Ajax nog altijd virtueel kampioen. Toen volgden de gebeurtenissen in Eindhoven, Rotterdam en Tilburg elkaar in rap tempo op.

Ajax is weer virtueel koploper na de treffer van Klaas-Jan Huntelaar.
Ajax is weer virtueel koploper na de treffer van Klaas-Jan Huntelaar.

Om 15.49 uur kwam PSV via Jefferson Farfán op een 4-1 voorsprong, maar twee minuten later zorgde Klaas-Jan Huntelaar voor 0-2 in het Koning Willem II Stadion. Door een doelpunt van Danny Koevermans kwam AZ om 15.54 uur op 2-2 in Kralingen en om 15.56 uur kreeg Excelsior-speler René van Dieren zijn tweede gele kaart, waardoor het tien tegen tien was op Woudestein. Een doelpunt voor de Alkmaarders was op dat moment genoeg voor het kampioenschap.

Ajax, AZ en PSV bleven jagen op een doelpunt, maar alleen die laatste club scoorde nog. Huidig PSV-trainer Phillip Cocu zorgde om 16.01 uur voor 5-1 bij PSV - Vitesse en dat bleek de beslissing te zijn. Ajax bleef steken op 0-2 in Tilburg, terwijl AZ uiteindelijk in de extra speeltijd nog met 3-2 verloor bij Excelsior. Het Philips Stadion ontplofte, want PSV had het onmogelijke gepresteerd. De club stond eerder die middag nog derde, maar kroonde zich op basis van het doelsaldo tot kampioen.

Na een krankzinnige ontknoping heeft PSV de schaal te pakken.
Na een krankzinnige ontknoping heeft PSV de schaal te pakken.

Ruim negen jaar later zou het doelsaldo opnieuw de beslissing kunnen brengen. Ajax en PSV hebben na 32 wedstrijden 78 punten, maar de Amsterdammers voeren de ranglijst aan vanwege een beter doelsaldo (+56 om +50). Zal het op zondag 8 mei opnieuw zo'n spectaculaire ontknoping worden als vandaag exact negen jaar geleden?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.