VI Flashback: de gouden zet van Advocaat tegen Schotland

Reacties

Het Nederlands elftal oefent donderdagavond tegen Schotland. Een wedstrijd om des keizers baard, aangezien beide landen niet meedoen aan het WK in Rusland. Hoe anders was dat in 2003, toen de twee ploegen onderling moesten uitmaken wie zich zou kwalificeren voor het EK in Portugal.

VI Flashback: de gouden zet van Advocaat tegen Schotland
© Pro Shots

Na tweede te zijn geworden in de EK-kwalificatiepoule achter Tsjechië, moet Nederland in november 2003 in de play-offs aantreden tegen Schotland. Met het mislopen van het WK 2002 nog in het achterhoofd kan de ploeg zich eigenlijk geen misstap veroorloven tegen de Schotten. Toch gaat het mis op Hampden Park in Glasgow. De thuisploeg wint met 1-0 door een goal van James McFadden.

De druk neemt na de nederlaag toe. Parool-columnist Henk Spaan schrijft in die dagen dat meerdere spelers van Oranje zijn gesignaleerd op een feest, waarop de selectie besluit een persboycot in te stellen. Achteraf zou blijken dat alleen Patrick Kluivert even bij het feest was langsgeweest. Bondscoach Dick Advocaat steunt de spelers met de boycot: 'Als spelers zogenaamd zijn gesignaleerd op een nachtelijk feest, hebben ze thuis ook wat uit te leggen. Er was sprake van tendentieuze berichtgeving. Voetballers hebben ook gevoelens.'

De roep om nieuwe namen in het elftal neemt echter toe en Advocaat geeft hier gehoor aan. Gearriveerde namen als Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en Kluivert worden geslachtofferd en maken plaats voor Michael Reiziger, Wilfred Bouma en de piepjonge Ajax-spelers Rafael van der Vaart (20) en Wesley Sneijder (19).

Het Nederlands elftal dat uiteindelijk met 6-0 van Schotland zou winnen. Bovenste rij: v.l.n.r. Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy, Wilfred Bouma, Phillip Cocu, Andy van der Meijde en André Ooijder. Onder: Michael Reiziger, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Marc Overmars en Edgar Davids.
© Pro Shots
Het Nederlands elftal dat uiteindelijk met 6-0 van Schotland zou winnen. Bovenste rij: v.l.n.r. Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy, Wilfred Bouma, Phillip Cocu, Andy van der Meijde en André Ooijder. Onder: Michael Reiziger, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Marc Overmars en Edgar Davids.

Het blijkt een gouden zet. De wedstrijd zal de boeken ingaan als de definitieve doorbraak van Sneijder. De Utrechter opent na veertien minuten de score met een geplaatst shot in de linkerhoek. Daarna levert hij met twee identieke vrije trappen twee panklare assists af op de hoofden van André Ooijer en Ruud van Nistelrooy. Hierdoor staat het na 37 minuten al 3-0 en kan Nederland zich in de rust al gaan opmaken voor het EK. Na rust geeft Sneijder uit een corner nog een assist en maakt Van Nistelrooy met twee goals zijn hattrick compleet.

'Het was een geweldige avond', blikte Sneijder twee jaar geleden terug. 'Het was alleen jammer dat er na de wedstrijd sprake was van die persboycot. Vooraf werd er door de ouderen veel tegen me gesproken, maar ik heb een eigen wil en focuste me op mezelf. Je moet er op zo'n moment gewoon staan, alles geven en belangrijk zijn.'

Op het EK in Portugal bereikt Nederland uiteindelijk de halve finale. In een poule met Duitsland, Letland en wederom Tsjechië wordt Oranje uiteindelijk tweede, doordat de Tsjechen in de laatste wedstrijd aan hun sportieve plicht voldoen en Duitsland met 1-2 verslaan. In de kwartfinale is Nederland na strafschoppen nog te sterk voor Zweden, maar een ronde later moet het zijn meerdere erkennen in Portugal.

Veertien jaar later is een dergelijk scenario niet meer mogelijk, nadat Advocaat er niet in is geslaagd om Nederland naar een play-off ticket te loodsen. Wel is Sneijder er nog altijd bij en hij denkt nog niet aan stoppen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.