VI Flashback: Ajax loopt in de val tegen Rosenborg

Reacties

Ajax-tegenstander Rosenborg BK is op weg naar de 25ste landstitel in Noorwegen, maar is op het Europese podium slechts een kleine speler. Toch kregen de Amsterdammers het in 2002 tot twee keer toe niet voor elkaar om de Noren te verslaan.

VI Flashback: Ajax loopt in de val tegen Rosenborg

Rosenborg stuitte in 2002 in de eerste groepsfase van de Champions League op Ajax, Internazionale en Olympique Lyon. Met vier punten uit zes wedstrijden dropen de Noren af, maar twee van die vier punten werden behaald tegen Ajax. De Amsterdammers versloegen Lyon twee keer (0-2 en 2-1), maar kregen Rosenborg niet over de knie. Het eindigde in 0-0 in Trondheim en 1-1 in Amsterdam.

Groep D  
Internazionale611
Ajax68
Olympique Lyon68
Rosenborg BK64

Henk Timmer stond in de thuiswedstrijd tegen Rosenborg onder de lat. Hij vindt dat de Noren niet moeten worden onderschat. 'Er wordt vaak lacherig gedaan over de Noorse competitie, maar ga er eens spelen. Dat is echt niet makkelijk. Ze zijn fysiek sterk, gaan vaak de duels aan. En zij hoeven het spel niet te maken.'

Opstelling Ajax tegen Rosenborg in 2002: Timmer; Bergdølmo, Chivu, Trabelsi, Van Damme; Galásek, Litmanen, Witschge (83. Nigel de Jong); Van der Meijde, Ibrahimovic (71. Mido), Boukhari.

In de Arena leek 4-3-3 de juiste keuze. Ajax zette de eerste helft druk, was qua positiespel oppermachtig en creëerde voldoende mogelijkheden om met meer te leiden dan de 1-0 van Zlatan Ibrahimovic vlak voor rust. 'Het was echt lastig in die tijd', vervolgt Timmer. 'Je kan best zeventig procent balbezit tegen ze hebben, maar zij schieten één keer en dan zit de bal erin. Het maakt ze niks uit hoe ze winnen.'

Toch ging het nog fout voor Ajax. Na een handsbal op de doellijn van verdediger Jelle Van Damme benutte Dagfinn Enerly een strafschop. Ajax liep in de val van Rosenborg, dat profiteerde van de tekortkomingen van het 4-3-3-systeem. De Amsterdammers anticipeerden te laat toen Rosenborg na rust gebruikmaakte van de ruimte op het middenveld. Jari Litmanen bleef in zijn aanvallende rol, waardoor achter hem gaten ontstonden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax reikte uiteindelijk tot de kwartfinale op het hoogste Europese podium, waar AC Milan over twee duels te sterk was. Maar de wedstrijden tegen Rosenborg zullen in Amsterdam nog even zijn bijgebleven. Volgens Timmer is er in vijftien jaar weinig veranderd. 'Rosenborg speelt nog steeds hetzelfde. Ze zijn altijd gevaarlijk, vooral uit dode spelmomenten. En een spits als Nicklas Bendtner zou bij Ajax niet misstaan.'

Ajax is gewaarschuwd. De Amsterdammers zijn wel favoriet. 'Het is van levensbelang dat ze thuis winnen. Ajax wil dat met mooi voetbal doen, maar Rosenborg wil na twee wedstrijden gewoon door zijn. Hoe maakt niet uit. Ajax gaat ze echt niet met 5-0 oprollen, maar je moet eigenlijk wel met minimaal twee goals verschil winnen.' De clubs trappen donderdag om 20.45 uur af.

Bekijk hier de samenvatting van Heracles Almelo-Ajax.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.