VI Analyse: Eredivisie gepasseerd door Tweede Bundesliga

Reacties

Vorig seizoen belegde de KNVB nog een conferentie over aansluiting met de top. De realiteit is echter dat de Eredivisie inmiddels is ingehaald door de tweede divisies van Engeland en Duitsland.

VI Analyse: Eredivisie gepasseerd door Tweede Bundesliga

Zowel het Championship (620 miljoen euro) als de Tweede Bundesliga (458 miljoen) haalt een hogere omzet dan de Eredivisie (442 miljoen). Beide tweede divisies groeien volgens de laatste cijfers, over het seizoen 2013/14, nog sterk. Waar het Championship en de Tweede Bundesliga inkomstenstijgingen van negen tot twaalf procent noteerden, bleven de inkomsten van de Eredivisie ongeveer gelijk.

Zo beschouwd is het dus geen verrassing dat spelers als Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld en Mike van Duinen deze transferperiode al kozen voor de tweede divisies in de toplanden. Als gevolg van de ruimere financiële mogelijkheden worden in het Championship en de Tweede Bundesliga salarissen geboden die het Eredivisiegemiddelde van 263 duizend euro ruimschoots overstijgen. 

Bovendien doen ook de atmosfeer en de faciliteiten nauwelijks onder voor de Eredivisie. Onze hoogste divisie trekt 19 duizend fans per wedstrijd, tegenover 18 duizend in de Tweede Bundesliga en het Championship. Op het Duitse tweede niveau zijn bovendien de stadions moderner dan in de Eredivisie. (Freek Jansen, Tom Knipping en Taco van den Velde)

Lees deze week in VI en op VI Premium meer over de teloorgang van de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.