Verschillen onderin blijven minimaal na boeiende degradatiekraker

FC Twente is zondag ontsnapt aan een onverdiende nederlaag tegen Sparta Rotterdam. De bezoekers kwamen bij de enige kans die zij kregen op voorsprong en lange tijd leek het erop dat deze goal voldoende zou zijn voor de zege. Vijf minuten voor tijd kwam Twente echter toch langszij (1-1) en in blessuretijd schoot Adam Maher zelfs nog op de lat.

Het venijn van de spannende degradatiekraker zat zo in de staart en de glansrol voor Michiel Kramer, die bij zijn debuut direct een assist verzorgde, werd verpest. De onlangs door Sparta aangetrokken spits begon nog op de bank en zag zijn ploeg vanaf die positie een dramatische eerste helft spelen. De bezoekers kwamen er simpelweg niet aan te pas in de Grolsch Veste en Twente was constant op zoek naar de openingstreffer. Er waren ook mogelijkheden voor Maher, Haris Vuckic en Fredrik Jensen, maar echt heel grote kansen kreeg Twente niet.

Aan de overkant was het gevaarlijkste moment van Sparta in het eerste bedrijf een handsbal van Cristián Cuevas, die geluk had dat scheidsrechter Pol van Boekel niet floot voor een penalty. Twente-doelman Joël Drommel werd geen enkele keer getest en Dick Advocaat besloot om voor de tweede helft in te grijpen. De coach bracht naast de onlangs aangetrokken Kramer ook Sherel Floranus in het veld en laatstgenoemde ging als extra verdediger spelen, in een vijfmansdefensie.

Advocaat leek daarmee aan te geven dat hij een gelijkspel in Enschede wel prima vond, maar Sparta kwam uit het niets en tegen de verhoudingen in op voorsprong. Kramer bediende met ruim een uur op de klok Fred Friday, die in een keer op doel schoot en Drommel passeerde. De keeper van Twente zag er bij deze goal niet sterk uit en Sparta was bij zijn eerste kans van de wedstrijd direct trefzeker.

Voor Twente betekende dit een enorme dreun, maar de ploeg toonde veerkracht. Negen minuten voor tijd schoot Vukcic al van dichtbij over, voordat hij niet veel later uit een hoekschop alsnog de 1-1 binnen frommelde. Twente ging hierna nog op zoek naar de overwinning en in de slotseconden schoot Maher op de lat. Vrijwel direct daarna klonk het laatste fluitsignaal en dus heeft Twente nu acht thuiswedstrijden op rij niet gewonnen. Dat is een negatief clubrecord.

Sparta kon na de bal op de lat van Maher opgelucht ademhalen, maar blijft door het gelijkspel wel laatste staan in de Eredivisie. De achterstand op Twente en Roda JC Kerkrade bedraagt twee punten.

Sparta-debutant Michiel Kramer baalde flink van de late gelijkmaker van FC Twente.
Hooiveld in degradatiezone met Twente: 'Ik maak me niet zo heel druk'