Verloren zoon Cocu tekent voor twee jaar

Phillip Cocu tekende maandagmiddag zijn lang verwachte (tweejarige) contract bij PSV. De scheidende voorzitter Harry van Raaij sprak daarbij van de 'verloren zoon die weer was teruggekeerd'. Al in 1998, bij z'n vertrek naar Camp Nou, werd de gentlemen's agreement gemaakt dat hij bij een vertrek uit Catalonië weer als eerste met PSV zou gaan praten.

Verloren zoon Cocu tekent voor twee jaar

Voorzitter Van Raaij herinnerde de afspraak, evenals Cocu. 'Ze zeggen wel eens dat je op Brabantse afspraken niet af kunt gaan, maar we hebben zes jaar geleden een afspraak gemaakt en na zes jaar weten we het beiden nog. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar verschrikkelijk blij mee ben, omdat ik Phillip niet alleen een fantastische voetballer vind maar ook een hele aardige persoon naar de club toe alsmede onderling naar zijn collega's', zei de scheidende voorzitter op de website van PSV.

De 33-jarige Cocu tekende een tweejarig contract in Eindhoven, waar hij na zes seizoenen Barcelona terugkeert. In 1995 schoof hij in Eindhoven aan nadat hij vijf seizoen voor Vitesse had gespeeld. Phillip Cocu debuteerde op achttienjarige leeftijd bij AZ, in de eerste divisie. Voor PSV speelde hij in drie seizoenen 97 competitiewedstrijden, waarin hij 31 keer scoorde. Voor datzelfde aantal had hij bij Barça zes seizoenen nodig.

'Een tijdje geleden werd bekend dat ik niet bij Barcelona zou blijven na zes mooie jaren, ondanks dat het sportief met de club wat minder ging. Dan ga je voor jezelf de dingen op een rij zetten, waar bijvoorbeeld je uitdagingen liggen en daar ging PSV al vrij snel een rol in spelen. Persoonlijk vind ik het dan altijd erg belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt. Ik heb al mijn beslissingen op gevoel genomen, zo ook deze', aldus Cocu bij zijn presentatie.

Trainer Guus Hiddink verwacht dat Cocu bij PSV een van de hoofdrollen gaat vervullen. 'Hij is een speler die op zijn leeftijd, met alle respect, nog superfit is. Het lichaam is superfit, de geest is superfit en de ambitie is volop daar, het is niet een speler die even uithobbelt aan het einde van zijn carrière', aldus de PSV-coach, die bij De Graafschap en het Nederlands elftal werkte met Cocu.

Bekijk hier al onze video's