Verliezend Ierland naar WK

Ierland heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor het WK. In Teheran kwam de kwalificatie niet in gevaar. Iran maakte pas in de laatste minuut de enige treffer. 'Ik baal ervan dat we hebben verloren, maar we zijn door', zei bondscoach Mick McCarthy.

Ierland verdedigde zonder veel problemen de voorsprong. Bondscoach Mick McCarthy had twee veranderingen doorgevoerd in vergelijking met de wedstrijd in Dublin (2-0). Mark Kinsella maakte zoals verwacht zijn opwachting als vervanger van de geblesseerde Roy Keane. Daarnaast had McCarthy een plaatsje ingeruimd voor David Connolly. De oud-Feyenoord-aanvaller nam de plaats in van Niall Quinn, die niet fit genoeg werd bevonden.

Met het opstellen van Connolly hoopte McCarthy bovendien gebruik te kunnen maken van de geboden ruimte. Maar dat plan viel in duigen, omdat Iran het initiatief aan Ierland liet. De Ieren deden weinig met het overwicht. De kansen bleven daarom schaars. Iran kreeg na een half uur de eerste echte kans. De kopbal van Ali Karimi ging net naast.

Ierland slaagde pas in de tweede helft een goede kans te creëren. Op aangeven van Robbie Keane kwam Connolly is kansrijke positie. De oud-Feyenoorder schoot in het zijnet. Op dat moment waren de rollen omgedraaid. Iran had het meeste balbezit zonder de Ierse defensie echt te verontrusten. Shay Given moest echter wel enkele keren handelend optreden. De Ierse doelman keerde met de nodige moeite een schot van Karim Bagheri. Voordat Ali Daei gevaarlijk kon worden zette Given de rebound om in een corner.

Tien minuten voor tijd was Iran wederom dichtbij een openingstreffer. Mehdi Mahdavikia kwam ver, maar het terugleggen vanaf de achterlijn ging voorbij aan Ali Daei. In blessuretijd kreeg Iran waar het negentig minuten tevergeefs naar had gezocht. Yahya Golmohammadi klopte met een kopbal Shay Given. Maar bij de ene treffer bleef het, zodat Ierland ten koste van Iran zich plaatste voor het WK. 'Ik baal ervan dat we hebben verloren, maar we zijn door. De credits zijn er voor de spelers, zoals zij gespeeld hebben. David Connolly was magnifiek', zei de Ierse bondscoach McCarthy na afloop.