Verleden leert Oranje: Bulgarije niet te onderschatten

Reacties

Nederland en Bulgarije stonden tot dusver tien keer eerder tegenover elkaar, de onderlinge balans tussen beide landen is precies gelijk. Oranje en Bulgarije wonnen allebei vier keer en speelden tweemaal gelijk. Zaterdag gaat de ploeg van Danny Blind voor de WK-kwalificatie op bezoek in het Nationalen Stadion Vasil Levski in Sofia (20.45 uur).

Verleden leert Oranje: Bulgarije niet te onderschatten

Op 13 mei 1959 stonden beide landen voor het eerst tegenover elkaar. Destijds verloor het Nederlands elftal met 3-2. Opvallend is dat ook de laatste interland tegen de Bulgaren in 2012 een verliespartij opleverde: 1-2. Robin van Persie maakte destijds de openingstreffer, maar in de tweede helft waren doelpunten van Ivelin Popov en Iliyan Mitsanski Oranje te machtig in dit oefenduel.

Wat betreft WK-kwalificatiewedstrijden heeft Oranje een negatieve balans tegen De Leeuwen. In '68 en '69 verloor het Nederlands elftal één keer en speelden ze één keer gelijk tegen het Bulgaarse elftal. Destijds ging Bulgarije naar het WK in Mexico en bleef de ploeg van bondscoach George Kessler thuis.

Nederland kan wel moed putten uit het laatste officiële duel met Bulgarije. In 2007 won het elftal van Marco van Basten het EK-kwalificatieduel met 2-0. Doelpuntenmakers waren destijds Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy (foto).

Oude bekenden
Zaterdag treft de equipe van Danny Blind twee oude bekenden in Sofia. Stanislav Manolev (PSV) en Nikolay Mihaylov (FC Twente) hebben allebei een verleden in de Eredivisie. Zij komen tegenwoordig uit voor CSKA Sofia en Mersin Idman Yurdu.

Zaterdag
De elfde ontmoeting tussen beide landen zal cruciaal worden richting het aankomende WK 2018 in Rusland. Nederland bezet momenteel de tweede plaats in Groep A, terwijl Bulgarije vierde staat. Oranje heeft slechts één punt meer dan de opponent van zaterdag (respectievelijk zeven en zes). Om in het spoor van de Fransen te blijven is een winstpartij ontzettend belangrijk voor Blind en Oranje. Frankrijk is namelijk koploper in de groep met tien punten.

Ook Zweden zit Oranje nog op de hielen. De Zweden hebben net als Nederland zeven punten, maar hebben een minder doelsaldo. Het elftal van bondscoach Janne Andersson staat zaterdag tegenover Wit-Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.