Verdiende zege PSV bij Ajax

Een gehavend PSV heeft de kwetsbaarheid van een behoudend Ajax blootgelegd. Pas in de tweede helft kreeg het Amsterdamse publiek een aanvallend Ajax te zien, maar toen was de klassieker al beslist.

Co Adriaanse had gekozen voor een behoudende variant. De Ajax-trainer verklaarde dat de terugkeer van Maxwell, Abubakari Yakubu, Zlatan Ibrahimovic en Hatem Trabelsi ten grondslag aan de tactische keuze. Terwijl de ziekenboeg van Ajax aardig was leeggelopen zag Erik Gerets deze week de nodige spelers afhaken. Daarmee werd de Belgische coach wel verlost van een probleem. Want door de afwezigheid van Arnold Bruggink en John de Jong was het duo Jan Vennegoor of Hesselink en Mateja Kezman de enige optie.

Alle personele problemen ten spijt, PSV speelde veel doortastender dan Ajax, dat in de eerste helft soms van het kastje naar de muur werd gestuurd. Daarbij werd de Eindhovense formatie natuurlijk gesteund door de vroege 2-0 voorsprong. Na zeven minuten opende Kezman de score. Vennegoor of Hesselink werd te veel vrijheid gegeven bij een corner. Het schot van de Tukker werd nog wel gekeerd, maar in de rebound was het wel raak. Maxwell en Yakubu konden op de lijn geen redding op de inzet van Kezman.

Zes minuten later was het weer raak. Wederom was het voorbereidende werk van Vennegoor of Hesselink, die een hoge bal met de borst neerlegde bij Theo Lucius. Yakubu liet de PSV-middenvelder iets te veel ruimte, waarvan goed gebruik werd gemaakt. Met een afstandschot was Fred Grim voor de tweede keer binnen een kwartier geklopt. Kezman, bevrijd van de concurrentie, bleef een ware plaaggeest voor de Ajax-defensie. De Joegoslaaf verzuimde de wedstrijd in de eerste helft te beslissen. De aanvaller ging voor eigen succes, terwijl Vennegoor of Hesselink helemaal vrij stond. De inzet van Kezman ging hoog over.

In de rust greep Co Adriaanse in. Andy van der Meyde en Ahmed Hossam kwamen voor John O'Brien en Abubakari Yakubu. De verschuiving naar een offensieve speelwijze maakte een einde aan de dominantie van PSV. De Amsterdammers kregen ook verschillende kansen de spanning terug te brengen. De Brabanders, die na het uitvallen van Wilfred Bouma met een hamstringblessure ook Ernest Faber met een blessure voortijdig naar de kant zagen gaan, hielden redelijk makkelijk stand. In de 65ste minuut leek Ajax de beloning te krijgen voor de hernieuwde aanvalsdrang. Hossam scoorde uit een voorzet van Van der Meyde. Scheidsrechter Dick Jol keurde het doelpunt af, omdat de Egyptenaar een duwfout maakte ten opzichte van André Ooijer.

Acht minuten voor het einde deelde PSV de genadeklap uit. Dennis Rommedahl, koud in het veld, zette Maxwell op het verkeerde been en schoot de 0-3 op het scorebord. Het makkelijk vallen van Wamberto na contact met Eric Addo leverde Ajax daarna nog een strafschop op. Maar de treffer van André Bergdølmo was niet meer dan een schrale troost voor Ajax, dat de behoudende tactiek moest bekopen met een nieuwe nederlaag.