Verbouwd Ajax zonder Ziyech direct onderuit in Groningen

Ajax heeft zondagmiddag de derde nederlaag van het seizoen in de Eredivisie geleden. Zonder de geblesseerde Hakim Ziyech ging de koploper van de competitie onderuit op bezoek bij FC Groningen.

FC Groningen
2 - 1
Ajax
Ajax

Dat Ajax het zo moeilijk zou krijgen, bleek niet uit de eerste minuut. Aanvoerder Dusan Tadic tekende al vroeg in de wedstrijd voor het eerste schot op doel, maar vervolgens liet de koploper van de Eredivisie zich aftroeven. FC Groningen was veel feller in de duels en kwam na een kwartier op voorsprong. Uitgerekend de door Ajax verhuurde Kaj Sierhuis opende de score na een ietwat gelukkige carambole.

Pas richting het rustsignaal kwam Ajax wat meer aan de bal rond het strafschopgebied van FC Groningen, wat resulteerde in de grootste Ajax-kans van de eerste helft. Uit een voorzet van Sergiño Dest verzuimde Ryan Babel echter om te scoren. Daarvoor had Sierhuis al voor de 2-0 kunnen zorgen, maar de spits stuitte op doelman Bruno Varela.

De Portugees stond op doel vanwege schouderklachten bij eerste keeper Andre Onana. Ajax-trainer Erik ten Hag had daarnaast weer een plek in de basis voor Siem de Jong, die echter nauwelijks in het stuk voorkwam. Na iets minder dan een uur werd De Jong samen met Ryan Gravenberch naar de kant gehaald, op dat moment was FC Groningen al op een 2-0 voorsprong gekomen. Lisandro Martínez raakte een inzet van Ramon Pascal Lundqvist aan, waardoor Varela kansloos was.

Bruno Varela debuteerde in de Eredivisie, maar hield niet de nul.

Met Carel Eiting en Lassina Traoré voor Gravenberch en De Jong ging Ajax op zoek naar de aansluitingstreffer, die goal volgde twintig minuten voor tijd. Enkele seconden na een scheidsrechtersbal kon Donny van de Beek uithalen, hij liet keeper Sergio Padt kansloos met een laag schot in de linkerhoek.

FC Groningen beperkte zich in de slotfase tot tegenhouden en wankelde. Ten Hag speelde vervolgens zijn laatste troefkaart door Klaas Jan Huntelaar te brengen. De ervaren spits was vorig seizoen verantwoordelijk voor de overwinning van Ajax in Groningen, maar de thuisclub hield de voorsprong in handen.

Door de nederlaag van Ajax is de titelstrijd in Nederland een stuk spannender geworden. AZ won eerder in speelronde twintig van SC Heerenveen, het verschil tussen de koploper en runner-up bedraagt drie punten. FC Groningen vindt door de winst de aansluiting met de subtop van Nederland. De club sluit de speelronde af als nummer acht van Nederland.

De cijfers van het duel, uitgedeeld door VI.