Veerkrachtig Willem II op tijd wakker tegen Heerenveen

Willem II heeft zijn tweede zege van het seizoen geboekt door SC Heerenveen op eigen veld met 4-3 te kloppen. De Tilburgers hadden een uur nodig om wakker te worden, maar lieten in het kwalitatief matige edoch zeer vermakelijke duel zien over flink wat veerkracht te beschikken. Het had tevens geluk dat het warrige SC Heerenveen een handje meehielp.

Veerkrachtig Willem II op tijd wakker tegen Heerenveen

Ondanks de 4-0 nederlaag van vorige week tegen Excelsior had Willem II-coach Gert Heerkes slechts één wijziging in zijn elftal aangebracht. En dat Denis Halilovic niet speelde, was ook nog op diens eigen verzoek. De Sloveen had slecht geslapen en verzocht niet te spelen. Ricardo Ippel was zijn vervanger.

Ron Jans had besloten zijn elftal wél flink te wijzigen ten opzichte van het duel met AZ (2-0 verlies). Oussama Assaidi was afwezig en het tweetal Igor Djuric en Michal Svec werd gepasseerd. Dat zorgde ervoor dat Michel Breuer, Mika Väyrynen en Bas Dost, voor het eerst sinds 6 november, in de basis begonnen.

De acute degradatiezorgen die als een donderwolk boven Tilburg hangen ten spijt, de thuisploeg oogde apatisch, ongeconcentreerd en niet scherp. Slechts spits David Strihavka werkte keihard. Alleen de lange Tsjechische spits leek te willen jagen op de bal. Na zes minuten keek de ploeg van Heerkes dan ook tegen een achterstand aan.

Daryl Janmaat lanceerde de rappe Luciano Narsingh en stormde zelf het strafschopgebied in. Narsingh beloonde die loopactie met een voorzet die de rechtsback probleemloos kon binnen koppen. Twintig minuten later was het weer raak voor de Friezen.

Het doelpunt kwam voort uit een scherpe counter, nadat een voorzet van Juha Hakola door iedereen werd gemist. Narsingh liet diverse Tilburgers zijn hakken zien en eindigde zijn actie met iets wat het midden hield tussen een schot en een voorzet. Davino Verhulst, goalie van Willem II, wist zich er in elk geval geen raad mee. Dost kon eenvoudig binnen werken.

Met een striemend fluitconcert zochten de Brabanders de kleedkamer op waar de onzichtbare Dragan Jelic achterbleef ten faveure van Maceo Rigters. Het bracht iets meer vuur in het spel van de thuisploeg, maar het duurde lang voordat dit zich uitbetaalde. Uit het niets scoorde Willem II, na ruim een uur spelen, plots de aansluitingstreffer. Een scherpe vrije trap van Andreas Lasnik werd licht verlengd door Bart Biemans; net voldoende om de traag reagerende Kevin Stuhr-Ellegaard te kloppen.

Vier minuten later stond het zelfs gelijk, nadat Arjan Swinkels een afgeslagen bal vol op de pantoffel had genomen. Heerenveen had toen via Filip Djuricic al de kans laten liggen om weer afstand te nemen. Lang kon Willem II niet genieten van de gelijke stand. Mika Väyrynen trapte een afgeslagen voorzet de doelmond in. Rigters kon eenvoudig wegwerken, maar maaide compleet over de bal heen. Doelman Verhulst kon geen redding meer brengen.

Willem II toonde wederom veerkracht. Zeven minuten voor tijd gaf Lasnik scherp voor. Jan-Arie van der Heijden klopte met speels gemak Milan Kopic in de lucht om vervolgens diep in de hoek raak te koppen. Kort daarop had vormgever Lasnik zelf de kans op een treffer. Zijn volley op een voorzet van Gerrit Pressel was prima, maar de redding van Stuhr-Ellegaard was even uitstekend. Rangelo Janga knalde de rebound in het zijnet.

Twee minuten voor tijd transformeerde Rigters van schlemiel tot held van Tilburg. De spits haalde van buiten het strafschopgebied uit en verraste de matig ingrijpende Stuhr-Ellegaard. Willem II blijft hekkensluiter op vijf punten van VVV-Venlo, dat vrijdag met 1-0 won van Excelsior. SC Heerenveen ziet deelname aan de play-offs voor een Europa League-ticket steeds lastiger worden door het verlies. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's