De enorme potentie bij het dolende Celta de Vigo is er zondagmiddag eindelijk een keer uitgekomen. De degradatiekandidaat verpulverde in eigen huis Alavés en Nolito had direct zijn draai gevonden bij zijn terugkeer op het oude nest.

6 - 0
Alavés
Alavés

Celta stond voorafgaand aan het thuisduel met Alavés zeventiende in La Liga, met slechts één punt als marge ten opzichte van nummer achttien Real Mallorca. Dat terwijl de ploeg uit Galicië dit seizoen juist de aansluiting met de subtop hoopte te vinden. Aan kwaliteit is er op papier geen gebrek bij Celta, met genoeg spelers die ervaring hebben in de top, onder wie Rafinha en Denis Suárez, de twee die overkwamen van Barcelona.

Zondag viel plotseling wel alles goed bij Celta. Uit een voorzet van Suárez kopte Jeison Murillo in de veertiende minuut de bal al binnen. Sterspeler Iago Aspas benutte kort daarna een strafschop en voor Alavés werd de situatie niet veel later nog problematischer door een rode kaart voor Martin Aguirregabiria. Rafinha liet vlak voor rust zijn klasse zien met twee goals binnen twee minuten. De spelmaker krulde de bal eerst met zijn linker in de verre kruising en scoorde daarna met een volley. En toen moest de rentree van Nolito nog komen.

Noodaankoop Nolito
De transfer van Nolito afgelopen week was een zeer opmerkelijke. Celta maakte gebruik van een speciale regel in het Spaanse voetbal. Als een speler dusdanig zwaar geblesseerd raakt, dat hij de rest van het seizoen niet meer in actie kan komen, dan mag er een vervanger aangetrokken worden. Die speler moet dan wel bij een andere Spaanse club opgepikt worden. Door gebruik te maken van deze regel haalde Barcelona eerder dit seizoen Martin Braithwaite als vervanger van Ousmane Dembélé.

Braithwaite en Dembélé hebben al niet vergelijkbare eigenschappen, maar Celta maakte het nog bonter en kreeg veel kritiek vanwege vermeende competitievervalsing. De club raakte doelman Sergio Álvarez kwijt door een zware knieblessure en haalde als vervanger een aanvaller. Nolito werd weggekocht bij Sevilla en maakte zondagmiddag in de tweede helft zijn rentree bij de club waar hij tussen 2013 en 2016 al speelde. De buitenspeler benutte een strafschop om zo in de 78ste minuut voor de 5-0 te zorgen. Nolito had zijn draai direct weer gevonden en zette vlak voor het einde met een fraaie steekpass Santi Mina nog vrij voor de keeper. Mina bepaalde de eindstand op 6-0.