Ajax heeft donderdagavond een belangrijke zege geboekt in de Eredivisie. Het ging net als een maand geleden erg moeizaam tegen Willem II, maar via invaller Brian Brobbey werden alsnog drie punten bijgeschreven.

Ajax
3 - 1
Willem II
Willem II

Er was Ajax veel aan gelegen om de volle buit te pakken tegen Willem II, in dezelfde speelronde liepen immers AZ, Feyenoord én Vitesse tegen een nederlaag aan. Het ontbreken van aanvoerder Dusan Tadic in de basisopstelling was opvallend bij Ajax, trainer Erik ten Hag koos voor Antony, Sébastien Haller en Quincy Promes voorin. Edson Álvarez kreeg ook weer eens een kans in de basis.

Bij Willem II was er hoop op succes tegen Ajax, net iets meer dan een maand geleden werden de Amsterdammers immers in het Koning Willem II Stadion op een 1-1 gelijkspel gehouden. Dat was nog onder trainer Adrie Koster, die twee dagen geleden werd ontslagen. Gery Vink, met een verleden bij Ajax, zat daarom op de bank bij Willem II.

Hij zag dat zijn team goed wegkwam in de 26ste minuut, toen Ajax een zeer grote kans kreeg. Haller toucheerde de bal na een schot van Daley Blind en raakte zo de onderkant van de lat, de rebound leek daarna voor het inkoppen. Davy Klaassen liet de bal echter lopen, waar Jurriën Timber niet op rekende. Door deze miscommunicatie liet Ajax een zeer grote kans liggen.

Vlak voor rust had Klaassen op geweldige wijze zijn fout goed kunnen maken, maar zijn stijlvolle poging met een omhaal eindigde net naast de kruising. Aan het begin van de tweede helft bracht Ten Hag alsnog Tadic in, die Promes afloste. Enkele minuten na die wissel volgde de bevrijdende treffer voor Ajax, via uitgerekend Klaassen. Hij stond op de juiste plek na een corner en al vallend werkte hij de bal in de rechterhoek voor zijn vijftigste competitiedoelpunt in dienst van Ajax.

Zo kwam Ajax net als een maand geleden op voorsprong tegen Willem II, maar net als op 23 december kwam Willem II terug in de wedstrijd. Na iets meer dan een uur sneed Willem II prachtig door het hart van de Ajax-defensie, Vangelis Pavlidis maakte het af na de fraaie aanval. Zo kon Ajax weer opnieuw beginnen in de Johan Cruijff Arena.

Twintig minuten voor tijd leek Ajax voor de tweede keer op voorsprong te komen, ware het niet dat Jorn Brondeel prachtig redde op een kopbal van Haller. De spits kopte van dichtbij in na een voorzet vanaf links, maar Brondeel werkte de bal met zijn hand over het doel heen. Het slofoffensief van Ajax werd in het laatste kwartier vormgegeven met de komst van David Neres en Brobbey en het veelbesproken toptalent werd matchwinner.

Brobbey en Ajax hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over het verlengen van zijn aflopende contract, maar ondanks die situatie krijgt de achttienjarige spits zijn minuten in het eerste van Ajax. Daar zullen de Ajax-fans zeer blij mee zijn, want tegen Willem II maakte Brobbey nog geen minuut na zijn invalbeurt de belangrijke 2-1. De spits stond zeven minuten voor tijd erg vrij na een voorzet en kon zo zijn tweede Eredivisie-doelpunt maken. Enkele minuten later was Brobbey wederom van onschatbare waarde, ditmaal als aangever. Hij gaf de bal mee aan Tadic, die het duel enkele minuten voor tijd in het slot gooide met de 3-1.

Door de zege vergroot Ajax de voorsprong op nummer twee PSV naar vier punten en heeft de koploper dus een gat geslagen met de concurrentie. Er is niet veel tijd om terug te blikken op het duel met Willem II, want zondag wacht alweer de kraker tegen AZ in Alkmaar. PSV speelt eerder op de zondag een uitwedstrijd tegen Feyenoord.