Van Wolfswinkel en Schaars wacht beladen derby

Voetbal International blikt deze speelronde vooruit op een wedstrijd in de Liga Sagres. Voor de elfde speelronde is dat het duel tussen Benfica en Sporting Lissabon.

Van Wolfswinkel en Schaars wacht beladen derby


BENFICA
Klassering 2e plaats (24 punten uit 10 duels)

Vorm Benfica deelt na tien optredens in Portugal de koppositie met het vorig seizoen ongenaakbare FC Porto. Alleen de twee koplopers zijn nog ongeslagen. Toch zit Sporting Portugal de beide grootmachten op de hielen. Bij een zege van Sporting passeert de ploeg van de Nederlanders Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars de eeuwige rivaal en stadgenoot op de ranglijst.

Opvallend Ezequiel Garay is bij Benfica uitgegroeid tot een sleutelspeler. Van de huidige spelersgroep maakte hij de meeste speelminuten. De Argentijnse verdediger, die deze zomer bij gebrek aan perspectief mocht vertrekken bij Real Madrid, miste slechts één competitiewedstrijd en stond bij de andere twintig duels (negen in Champions League(-voorronde), negen in de competitie en twee in de beker) van begin tot eind op het veld. Overigens bewandelde Fabio Coentrão afgelopen zomer de omgekeerde weg.

Een tegenvaller voor Benfica is de spierblessure die aanvoerder en rots in de branding Luisão midweeks aan het CL-duel met Manchester United overhield. De verwachting is dat hij niet kan spelen.

Afwezigen Perez. Onzeker: Luisão.

SPORTING LISSABON
Klassering 3e plaats (23 punten uit 10 duels)

Vorm Het afgelopen zomer compleet gerenoveerde Sporting is bezig aan een ware succesreeks. Mede door de goede vorm van Schaars en Van Wolfswinkel leverden de laatste zeven competitieduels allen een zege op. Door die opmars, na een desastreuze start (1 punt uit 3 duels), bedraagt het verschil met de twee koplopers nog maar een puntje. Qua doelpuntenproductie ontlopen de clubs uit Lissabon elkaar niet veel. Het doelsaldo van Sporting is 24-10, terwijl Benfica een doelpuntje minder maakte.

Opvallend Ricky van Wolfswinkel is bezig aan een zeer productief seizoen. In de Portugese competitie maakte de Nederlandse spits zeven doelpunten in negen optredens. In officieel verband bedraagt zijn doelpuntenverzameling elf treffers in vijftien duels. De voormalige spits van Vitesse en FC Utrecht stond in totaal 1127 minuten op het veld, hetgeen neerkomt op een doelpunt per 102,45 minuten.

Afwezigen Rinaudo, Jeffren, Izmailov. Onzeker: Insua, Rodriguez.

De gokkers in Portugal zullen inzetten op een 2-0 zege voor Benfica. Dat was immers de uitslag van de derby in de laatste drie seizoenen. De twee edities daarvoor eindigden in 0-0 en 1-1. Voor de laatste zege van Sporting moeten we terug naar 2006, toen werd het 1-3 voor de bezoekers.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2006/07 Benfica - Sporting Lissabon 0-0
2007/08 Benfica - Sporting Lissabon 1-1
2008/09 Benfica - Sporting Lissabon 2-0
2009/10 Benfica - Sporting Lissabon 2-0
2010/11 Benfica - Sporting Lissabon 2-0


Bekijk hier al onze video's