Van Wolfswinkel beleeft grootse dag en zet unicum neer bij FC Basel

Hoewel de titel in Zwitserland al lang en breed vergeven lijkt aan BSC Young Boys, is de strijd om de plaatsen daarachter spannend genoeg. FC Basel slaagde er zondag in een groter gat te slaan met nummer drie FC Thun, door uit bij Grasshoppers een ruime zege te boeken. Het werd de dag van Ricky van Wolfswinkel.

Grasshoppers
0 - 4
FC Basel
FC Basel

De Nederlandse spits verscheen, zoals gebruikelijk dit seizoen, aan de aftrap bij de club uit Bazel. In de eerste wedstrijd na de winterstop benutte hij direct zijn eerste serieuze kans, al gebeurde het dan in tweeën. Na een voorzet van Luca Zuffi vanaf de linkerkant redde doelman Heinz Lindner nog op een schot van Van Wolfswinkel, maar in de rebound schoot de spits alsnog raak.

Een kwartier later maakte de voormalig Vitessenaar zijn tweede van de dag. Een hoekschop vanaf de linkerkant ging aan iedereen voorbij, maar Kevin Bua bracht de bal weer in. Uit zijn voorzet knikte Van Wolfswinkel binnen voor de 0-2. Op dat moment stond Grasshoppers overigens al met een man minder op het veld, nadat Arlind Ajeti zijn tweede gele kaart had gekregen.

Na rust kreeg FC Basel, dat de wedstrijd aanving met een achterstand van liefst 22 punten op Young Boys, kans na kans om de score verder uit te breiden. Éder Balanta, Bua en Taulant Xhaka lieten de kansen nog onbenut, maar met nog twintig minuten op de klok was het weer raak. Opnieuw was Van Wolfswinkel de man die in de schijnwerpers stapte. Op aangeven van Valentin Stocker tekende hij voor zijn Dreierpack, zijn eerste in dienst van FC Basel.

Na de 0-3 van Van Wolfswinkel bepaalde Albian Ajeti, de tweelingbroer van Arlind die voor rust al werd weggestuurd, de eindstand na voorbereidend werk van Silvan Widmer. Basel zet de goede reeks tegen Grasshoppers daarmee voort: de tien laatste ontmoetingen leverden negen zeges en één remise op.