Van titelhouders tot dark horses: de overgebleven Nederlanders in de CL

Reacties

Met Ajax werd de enige Nederlandse club dinsdag uit de Champions League geknikkerd, maar de liefhebbers van Nederlandse voetballers hoeven ook na de winterstop niet op een houtje te bijten. Een overzicht van de nog in het miljardenbal actieve landgenoten.

Van titelhouders tot dark horses: de overgebleven Nederlanders in de CL
© Pro Shots

Vanuit Groep A is de Nederlandse inbreng nihil. Nee, we gaan Marco Asensio (zoon van een Nederlandse moeder, dat zal bekend zijn) niet meetellen bij Real Madrid. Bij Paris Saint-Germain staat er momenteel trouwens wél een landgenoot onder contract, maar Mitchel Bakker speelt een bijrol: de negentienjarige verdediger zat nog geen enkele keer bij de wedstrijdselectie.

Groep B dan? Niet echt. Bij Bayern München konden we járenlang bouwen op Arjen Robben: de aanvaller was een vaste waarde bij zijn club, zoals die club eveneens altijd een vaste waarde is in de knock-outfase. Robben is echter gestopt, terwijl talent Joshua Zirkzee nog niet in aanmerking komt voor een vaste plek in de A-selectie. Wel maakte hij woensdagavond zijn debuut voor Bayern. Tottenham Hotspur heeft wél weer Nederlandse inbreng, al is Michel Vorm onder de lat niet de eerste keus. Hij is op dit moment bovendien geblesseerd.

In Groep C kwamen er het op het laatste moment tweeënhalve Nederlanders bij. Bij Manchester City spelen weliswaar wat Nederlanders in de jeugd, maar geen van hen komt in aanmerking voor een plekje in het keurkorps van manager Pep Guardiola. Hoe anders is dat bij het ontsnapte Atalanta Bergamo, waar Marten de Roon, Hans Hateboer en de Nederlands-Duitse middenvelder Robin Gosens regelmatig mogen opdraven. Zij en hun ploeggenoten mogen met recht de dark horses in de knock-outfase genoemd worden. Groep D levert Juventus, en dus is Matthijs de Ligt ook vertegenwoordigd in dit lijstje. Atlético Madrid heeft al sinds het vertrek van John Heitinga in 2009 geen Nederlandse inbreng meer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat is absoluut wél het geval bij Liverpool, dat vorig seizoen de Champions League wist te winnen. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zullen azen op een nieuw glorieseizoen, terwijl er met Pepijn Lijnders (assistent-manager) en John Achterberg (keeperstrainer) twee landgenoten deel uitmaken van de staf van Jürgen Klopp. Eervolle vermeldingen voor Sepp van den Berg en Ki-Jana Hoever, de jonge verdedigers die nog even moeten wachten op een serieuze kans. Napoli (de andere club uit Groep E) levert met Arek Milik, Amin Younes, Dries Mertens en Hirving Lozano wel een paar ex-Eredivisionisten, maar dat zijn uiteraard geen Nederlanders.

Dat is Frenkie de Jong wél, hij maakt met zijn Barcelona eveneens nog kans op de eindzege. Vanuit dezelfde Groep F ging Borussia Dortmund door, maar daar spelen geen Nederlanders, zoals ook bij de derde Duitse club in de knock-outfase (RB Leipzig) niet. De poulegenoot van Leipzig uit Groep G levert dan wél weer twee landgenoten: Kenny Tete mag de laatste weken weer spelen bij Olympique Lyon, terwijl aanvoerder Memphis Depay uiteraard een grote rol speelt.

Tot slot Groep H, waar de Nederlandse afvaardiging zo groot had kunnen zijn. Ajax liet zich in de slotwedstrijd echter foppen door Valencia, dat de groepswinst pakte. Dat deden de Spanjaarden zonder Jasper Cillessen, die ontbrak met een blessure. Los Che worden vergezeld door Chelsea, waar geen Nederlanders bij het elftal van manager Frank Lampard zitten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.