Van schlemiel naar held: scorende Lozano staat op bij Napoli

Napoli heeft dankzij Hirving Lozano uitstekende zaken gedaan in de titelstrijd van de Serie A. Op de avond waarop de ex-PSV'er twee keer scoorde, liep AC Milan juist schade op.

AC Milan
AC Milan
1 - 2
Spezia
Spezia

Milan kon in ieder geval voor even de koppositie grijpen in de Serie A. Dan moest er gewonnen worden van Spezia, waar Jeroen Zoet op de bank zat. De Rossoneri namen het initiatief en maakten al snel aanspraak op de voorsprong. Bij een van de laatste van de in totaal twaalf doelpogingen van Milan in de eerste helft was het eindelijk raak. Na een geweldige dieptepass van Rade Krunic werkte Rafael Leão oog in oog met keeper Ivan Provedel koeltjes af. Vlak daarvoor had Theo Hernández nagelaten de thuisploeg vanaf elf meter op voorsprong te zetten.

Door de bevrijdende goal van Leão stevende Milan af op zijn vierde overwinning op rij in de Serie A. Het missen van kansen brak de ploeg van trainer Stefano Pioli echter alsnog op. Invaller Kevin Agudelo zorgde in de 64ste minuut tegen de verhoudingen in voor de gelijkmaker: 1-1.

Zo begon plotseling de tijd te dringen voor Milan. Met Olivier Giroud als extra aanvalspartner van Zlatan Ibrahimovic werd het slotoffensief gestart. Het aandringen van de thuisploeg leverde niets op. Sterker, Spezia profiteerde van de grote ruimtes die werden weggegeven. Emmanuel Gyasi zorgde in de 96ste minuut voor de 1-2 en maakte de stunt compleet. Even daarvoor was de 2-1 van Milan afgekeurd. Scheidsrechter Marco Serra had al gefloten voor een overtreding op invaller Ante Rebic toen Junior Messias scoorde. De arbiter had dus verzuimd de voordeelregel toe te passen.

Zo leed Milan duur puntenverlies tegen de nummer veertien van de ranglijst. Koploper Internazionale kan daarvan profiteren, maar speelt eerst donderdag nog in het bekertoernooi tegen Empoli.

Bologna
Bologna
0 - 2
Napoli
Napoli

Vier dagen geleden is het nog maar dat Lozano de grote schlemiel werd bij Napoli. In de bekerwedstrijd tegen Fiorentina die het team van Luciano Spalletti uiteindelijk na verlenging verloor, kreeg de buitenspeler vlak voor het einde van de reguliere speeltijd rood voor een spijkerharde overtreding. Spalletti liet Lozano desondanks een halve week later starten tegen Bologna. Dat bleek een gouden zet.

Lozano opende in Bologna in de twintigste minuut al de score door raak te schieten uit een lage voorzet van Elif Elmas. Voor de 26-jarige Mexicaan was de 0-1 pas zijn derde Serie A-doelpunt van het seizoen. Competitietreffer nummer vier volgde niet veel later. Uit een uitstekend omschakelmoment zorgde Lozano kort na rust op aangeven van Fabián Ruiz voor de 0-2. Lozano bleef kalm en speelde doelman Lukasz Skorupski uit, waarna hij de bal simpel in het doel schoot. Met die goal deelde Napoli de genadeklap uit aan de ploeg die Jerdy Schouten door een blessure moest missen. Sydney van Hooijdonk was reserve bij Bologna en viel niet in.

De opluchting zal groot zijn bij Napoli. De nummer drie van Italië kon door een kwetsuur niet beschikken over Lorenzo Insigne en Afrika Cup-gangers Kalidou Koulibaly, Adam Ounas en André Zambo Anguissa ontbraken eveneens. Positief was dat Victor Osimhen na hersteld te zijn van een jukbeenbreuk en een coronabesmetting als invaller zijn rentree maakte. De Nigeriaan loste Dries Mertens af en kwam zo voor het eerst sinds 21 november weer in actie.