Van Polen helpt Heerenveen aan zege en groeit uit tot schlemiel

SC Heerenveen weet na twee nederlagen weer wat winnen is. Het team van Johnny Jansen was zaterdag dankzij een eigen doelpunt van Bram van Polen met minimaal verschil te sterk voor PEC Zwolle, dat met één punt in acht speelronden troosteloos onderaan blijft staan in de Eredivisie.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 1
sc Heerenveen

PEC boekte vorig seizoen een 4-1 overwinning op Heerenveen en had gehoopt dat kunstje te kunnen herhalen, maar kwam dus bedrogen uit. Het eerste half uur gaf de supporters in het MAC³PARK Stadion hoop, want het team van Art Langeler speelde niet onverdienstelijk en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Na drie minuten was het Slobodan Tedic die het met een halve omhaal probeerde, maar de inzet van de Serviër ging naast.

Hierna waren de beste kansen voor Gervane Kastaneer, opnieuw Tedic en Daishawn Redan, maar zij vonden het net niet. Heerenveen stelde hier in de eerste helft niet veel tegenover. Arjen van der Heide knalde in het zijnet en na 35 minuten redde doelman Kostas Lamprou uitstekend op een kopbal van Sven van Beek.

In de eerste vijf minuten na de pauze kregen beide partijen een goede kans om de score te openen: een voorzet van Joey Veerman kon niet worden verzilverd door twee ploeggenoten en Tedic' inzet werd gekeerd door Xavier Mous. Na ruim een uur spelen groeide Van Polen uit tot de schlemiel van de wedstrijd. De aanvoerder van PEC werkte de bal na een staalharde voorzet van Milan van Ewijk in eigen doel: 0-1.

Langeler greep twintig minuten voor tijd in en hoopte met Chardi Landu en Leandro Fernandes, en even later ook met debutant Luka Adzic, nieuwe energie te brengen. Van een serieus slotoffensief was echter geen sprake en dus hield Heerenveen relatief eenvoudig stand. De Friezen staan in ieder geval voorlopig met dertien punten op de zevende plaats.